superliga

Han: “Finančna mašinerija” je podcenjevala Čeferinovo “srčnost in pokončnost”

R.T.
22. 4. 2021, 11.33
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 11.58
Deli članek:

“Žoga je okrogla,” pravi slovenski poslanec.

STA
Matjaž Han

Poslanec Socialnih demokratov Matjaž Han je sinoči na Facebooku objavil komentar na poskus nekaterih britanskih, italijanskih in španskih nogometnih klubov po ustanovitvi nove nogometne superlige. Projekt bolj ali manj ameriškega peskovnika za nekaj najbogatejših in tudi najbolj zadolženih evropskih klubov, so po ostrem odzivu javnosti že zapustili britanski in italijanski klubi, zato vse kaže, da bo ideja propadla.

To je razveselilo tudi Hana, ki je mnenja, da je projekt superlige le poskus podreditve nogometa denarju, “večmilijardnemu vložku raznih JP Morganov in podobne megalomanske finančne mašinerije.” Ta si je, po mnenju Hana zadala cilj, “bodimo še večji, bogatejši, bolj elitni, naredimo iz nogometa še večji zaslužkarski biznis v svojem milijardnem mehurčku. Naredimo to brez zavez do ljudi, navijačev ter zdrave športne tekmovalnosti”.

M24.si
Aleksander Čeferin

Han se ob tem sprašuje, kje so banka JP Morgan in ostali investitorji bili, “ko je bilo treba v največji finančni krizi desetletje nazaj reševati delovna mesta, ljudi, njihovo dostojanstvo, celotne države pred popolnim kolapsom”. “So bili ti financerji blizu dogajanja? Vsekakor, le da takrat niso dajali ugodnih posojil, temveč zahtevali reze, prodajo, še več odrekanja že tako -ravno zaradi igračkanja finančnega sektorja- obubožanega gospodarstva, sociale, zdravstva…”

Pri projektu superlige Han vidi “srhljivo logiko elit in kapitala, kako se spopasti s krizo: pojdimo v svoj balonček, vstopnica do katerega je denar in še več denarja. Navijače, manj privilegirane klube, mlade športnike in vse, ki verjamejo vsaj še v delček tistega, kar bi šport moral biti pa dokončno pošljimo v klop drugorazrednih nebodigatreba.”

A tokrat jim ni uspelo. Zakaj? Po mnenju Hana so “podcenjevali ljudi, njihovo srčnost in tudi pokončnost našega rojaka [predsednika Evropske nogometne zveze] Aleksandra Čeferina. Lahko smo ponosni nanj, ne glede na strinjanje ali nestrinjanje z njegovimi stališči. Pokazal je, da se je vredno boriti za šport in za ljudi, ki verjamejo v šport,” je zapisal Han in zaključil, da imata “elitizem in ignoranca do ljudi omejen rok trajanja.”