volitve maja

Asad se bo potegoval za nov mandat na čelu Sirije

B.K./STA
21. 4. 2021, 15.18
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 15.19
Deli članek:

Sirski predsednik bo ponovno kandidiral na predsedniških volitvah maja letos.

Profimedia
Sirski predsednik Bašar al Asad.

Sirski predsednik Bašar al Asad je vložil vse potrebne dokumente za kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah konec maja letos. To bodo že druge predsedniške volitve v Siriji, ki bodo potekale v senci državljanske vojne. Volitve je parlament razpisal v nedeljo.

Asad se bo na volitvah maja potegoval za že četrti mandat na čelu te države na Bližnjem vzhodu. Prvič se je na oblast zavihtel leta 2000, po smrti njegovega očeta in dolgoletnega voditelja Sirije Hafeza al Asada.

Ustava, ki jo je sirski parlament sprejel leta 2012, na vrhuncu državljanske vojne, sicer predvideva največ dva mandata na čelu države, a se volitve leta 2014, v to kvoto zaradi vojne izrecno niso štele.

Rodbina Asad z železno roko vodi Sirijo sicer že od Hafezovega državnega udara leta 1970. Ne Hafez ne Bašar na volitvah nista imela protikandidatov, z izjemo leta 2014, ko je Bašarja izzval kandidat opozicijske Nacionalne pobude za administracijo in spremembo v Siriji Hasan al Nouri. Ali bo Asad tudi tokrat imel kakšnega protikandidata, še ni znano.

Sirska državljanska vojna poteka že vse od leta 2011, ko so opozicijske oborožene skupine zavzele večji del ozemlja sirske države. V krvavem desetletju je sirski vojski ob podpori ruskih vojakov in opreme uspelo povrniti nadzor nad večino ozemlja. Pod nadzorom islamističnih skupin je le še nekaj manjših žepov na jugu in zahodu države, pas ob severni meji pa okupšira turška vojska. Nekaj ozemlja na severovzhodu države je pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil, pod vodstvom kurdske milice YPG, a slednje na severnem delu svojega ozemlja sodelujejo s sirsko vojsko.