Buren začetek, klavrn konec?

Superligo zapušča vseh šest angleških klubov

S.R.
21. 4. 2021, 07.14
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 07.49
Deli članek:

Projekt evropske nogometne superlige, bolj ali manj ameriškega peskovnika za nekaj najbogatejših in tudi najbolj zadolženih evropskih kubov, po burnem začetku kot kaže čaka klavrn konec.

Profimediaž
Protest navijačev Chelsea pred njihovo včerajšnjo tekmo z ekipo Brighton & Hove Albion.

Superligo, ki so jo v nedeljo ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal, bo po zadnjih informacijah zapustilo vseh šest angleških klubov. Pritisk navijačev, nogometnih zanesenjakov, delničarjev, nogometnih zvez in krovnih organizacij ter tudi nekaterih evropskih politikov, med katerimi je novica o ustanovitvi projekta za elito povzročila pravi vihar, je bil kot kaže prevelik.

Kolena so se najprej zatresla vodstvu Manchester Cityja in Chelsea, ki naj bi se projektu tudi sicer pridružila bolj iz nekega vzgiba, da ju drugi mogotci iz sveta nogometa ne bi »pustili zadaj.« Tako so pri Manchester Cityju že potrdili, da so začeli »uradni postopek za izstop« iz superlige. Potezo je po poročanju STA pozdravil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. "Z zadovoljstvom pozdravljam Manchester City spet v evropski nogometni družini. Pokazali so, da so inteligentni, ko so poslušali številne glasove, predvsem navijaške. City veliko pomeni za nogomet in sem vesel, da bomo skupaj delali za boljšo prihodnost," je v odzivu zapisal Čeferin.

Podobno so ravnali pri londonskem Chelseaju, kjer so navedli, da so se ideji pridružili šele v zadnjem tednu in da so že začeli z uradnimi postopki za izstop. Kluboma je sledila preostala velika četrverica Manchester United, Liverpool, Arsenal in Tottenham.

Profimedia
Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez iz madridskega Reala

Pri rdečih vragih so v izjavi za javnost navedli, da so »pozorno spremljali odziv naših navijačev, britanske vlade in drugih ključnih deležnikov« ter se odločili, da v projektu ne sodelujejo. Pri Arsenalu so postregli z opravičilom, odprtim pismom navijačem, v katerem so se pokesali, da so »naredili napako,« in dodali, da se iz superlige po njihovem odzivu in odzivu »širše nogometne skupnosti« umikajo. Prvi mož Tottenhama Daniel Levy je razodel, da klub obžaluje »tesnobo in pretres,« ki ga je projekt povzročil.

Kako bodo zdaj ravnali preostali ustanovni klubi te elitne lige še ni znano, a naj bi se po neuradnih informacijah vseh 12 klubov superlige sestalo še danes, na mizi pa naj bi bilo predvsem vprašanje razpustitve lige. O izstopu naj bi sicer razmišljali tudi pri Barceloni in Atleticu Madridu.

Ideja o superligi po zadnjih dogodkih sicer ni romala na smetišče zgodovine, saj so snovalci že napovedali preoblikovanje ideje. »Glede na trenutne okoliščine bomo ponovno razmislili o ustreznih korakih za preoblikovanje projekta, pri čemer bomo vedno sledili svojim ciljem, da navijačem ponudimo najboljšo možno izkušnjo ter povečamo solidarnostno financiranje celotne nogometne skupnosti,« so navedli v izjavi za javnost.