Krhke vezi

Dodik spet govori o razpadu BiH

G.G.
20. 4. 2021, 21.41
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 21.53
Deli članek:

Predsednik Republike Srbske in srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je spet dvignil temperaturo.

Profimedia
Milorad Dodik

Na sestanku prvakov političnih strank v Republiki Srbski je navrgel, da bi se je potrebno pogovarjati o »mirnem razhodu« v BiH. Po sestanku je novinarjem dejal, da bodo na pogovore pozvali še druga dva partnerja, bošnjaško in hrvaško stran, poroča spletni portal Index. Po Dodikovem mnenju se zdaj ponuja priložnost mirnega razhoda v BiH, saj, kot vztraja že dlje časa, skupna prihodnost države očitno ni mogoča.

Predsednik največje bošnjaške stranke v BiH, SDA, Bakir Izetbegović je danes v intervjuju za sarajevsko televizijo Kanal O dejal, da ni povsem prepričan, da v BiH ne bo vojne. Spomnil je, da je njegov oče Alija, prvi predsednik BiH, leta 1992 državljanom sporočal, da ne bo vojne. Bakir pravi, da ne bo ponovil očetove napake. »Raje danes umrem, kot pa da dopustim 'genocidnikom' zavladati nad delom BiH,« so se glasile ostre besede Bakirja Izetbegovića.

Dodikovo napeljevanje k odcepitvi Republike Srbske ni novo, z diskurzom o tako imenovanem non-paperju pa je dobilo nov zagon.
Prvi je neuradni diplomatski dokument o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu v četrtek objavil spletni portal necenzurirano.si. Pred tem se je ugibalo o njegovem obstoju. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi nastal v Budimpešti. Večino Republike srbske bi glede na dokument priključili Srbiji, večinsko hrvaške kantone BiH pa Hrvaški. Dokument poleg tega predlaga združitev Kosova in Albanije. Slovenski premier Janez Janša je bošnjaškega član predsedstva BiH Šefika Džaferovića obvestil, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH. Janša je dejal, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost BiH, kot tudi njeno evroatlantsko pot ob popolnem spoštovanju daytonskega mirovnega sporazuma.