Princesa Latifa

O dubajski princesi še vedno ni ne duha ne sluha. ZN skrbi, ali je sploh še med živimi

J.P.
20. 4. 2021, 19.30
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 19.36
Deli članek:

Zahtevajo konkretne dokaze, da je še živa.

Profimedia
Princesa Latifa

Združeni narodi so pozvali Združene arabske emirate, naj predložijo konkretne dokaze, da je princesa Šejka Latifa, hčerka dubajskega vladarja, še med živimi.

V izjavi, ki je bila danes izdana v Ženevi, piše tudi, da jo morajo nujno izpustiti na prostost.

Na varnem doma

Princesa Latifa je skušala leta 2018 pobegniti iz Dubaja. Pri poskusu pobega so jo ujeli in na silo pripeljali nazaj v domovino. Od takrat se ni pojavila v javnosti.

Dubajska kraljeva družina trdi, da je princesa na varnem doma, kjer skrbijo zanjo. Tudi zdravstveni delavci. Urad ZN za človekove pravice s tem odgovorom ni zadovoljen.

Princesa Latifa je hči emirja Dubaja Mohameda bin Rašida al Maktuma, ki je podpredsednik in premier Združenih arabskih emiratov. V posnetkih, ki jih je februarja objavil britanski BBC, je opozorila, da je zaprta in da se boji za svoje življenje, odkar je spomladi leta 2018 skušala z jahto zbežati iz države. Posnetki so najverjetneje nastali približno eno leto po tistem, ko so jo ujeli.
"Sem talka in to vilo so spremenili v zapor," je povedala mladenka v posnetku, ki ga je objavil BBC. Posnetek s telefonom naj bi Latifa naredila v kopalnici, ki je po njenih besedah edina soba, ki jo lahko zaklene.

Njeno starejšo sestro Šamso so leta 2000 ugrabili v Cambridgu in vrnili v Dubaj, potem ko se je skušala umakniti iz družine. Več nevladnih organizacij je že zahtevalo njuno izpustitev.