grizli

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še nad lovce

B.K.
20. 4. 2021, 10.45
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 10.57
Deli članek:

Uspel je še poklicati reševalce, a rešiti ga niso več mogli.

Wikimedia
Grizliji so druga največja vrsta medveda, takoj za polarnimi medvedi.

40-letni vodič v ameriškem naravnem parku Yellowstone Charles Mock je v četrtek na pot stopil 190-kilogramskemu grizliju, velikemu severnoameriškemu medvedu, ki je ravnokar zajtrkoval mrtvega losa. Medvedu človekova družba ni bila po godu. Zbal se je za svoj plen in Mocka napadel. V krvavemn ravsu mu je zadal več hudih ran po glavi in obrazu, iz katerih je človek močno krvavel.

Mock je uspel poklicati reševalce, kmalu za tem pa je padel v nezavest. Reševalci so ga po slabi uri iskalne akcije našli in prepeljali v bolnišnico v mestu Idaho Falls. Tam je za posledicami globokih ran umrl v soboto, so sporočili iz parka.

Napad pa na nek način ni prizanesel niti grizliju. Ko so naslednji dan na kraj "zločina" prispeli lovci, je teritorialni medved napadel tudi njih. A lovci so bili oboroženi in skoraj 200 kilogramov težek prebivalec gozdov je omagal pod streli iz njihovih pušk.

V parku Yellowstone, ki se razteza čez ozemlja zveznih držav Montana, Idaho in Wyoming, biva približno 700 medvedov. Mnogo izmed njih je orjaških grizlijev, ki so tudi odgovorni za največ napadov na ljudi. Ti so bili v preteklosti redki, a postajajo vse pogostejši, saj se ljudje selijo vedno bližje njihovemu habitatu. Mock je tako osma žrtev grizlijev v zadnjem desetletju.