še je čas za prevlado razuma

Pohlepna dvanajsterica! Čeferin ni vedel, da ima "blizu takšne kače"

G.G./STA
19. 4. 2021, 17.25
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 18.03
Deli članek:

Napoved 12 evropskih klubov o ustanovitvi tako imenovane superlige je naletela na ogorčenje navijačev v vseh največjih evropskih nogometnih ligah. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je razočaran nad potezo nekaterih predsednikov in lastnikov domnevno največjih evropskih klubov.

Reuters
Aleksander Čeferin pravi, da je Andrea Agnelli še v soboto potrdil, da bo podprl reformo Lige prvakov. Slišala sta se po telefonu, čez eno uro pa se lastnik Juventusa ni več javil.

"Veliko stvari sem doživel v svojem življenju, saj sem bil 24 let odvetnik za kazenske zadeve. Zato sem srečal že veliko različnih ljudi, ampak nikoli še takšnih, kot so ti," je dejal Čeferin o nekaterih akterjih v ozadju superlige.

Predvsem se je obregnil ob predsednika in lastnika Juventusa Andreo Agnellija, ki je (bil) tudi njegov osebni prijatelj in je do nedelje še vodil Evropsko združenje klubov (ECA), to je vseskozi podpiralo Uefine napore za prenovo, v nedeljo pa je nenadno in potiho prestopil med superligaše. "Nisem vedel, da imam blizu takšne kače, toda zdaj vem. Še v soboto sva se slišala, rekel mi je, da so to o superligi le govorice, naj me ne skrbi in da me bo poklical čez eno uro. Nato je ugasnil telefon. "Nikoli še nisem videl nekoga, ki bo toliko lagal, tako vztrajno," je bil kritičen Čeferin. 

Zanj gre pri novonastalem projektu predvsem za pohlep. "Očitno je pohlep tako močan pri nekaterih, da jim izpuhtijo vse človeške vrednote. Ampak mi se bomo držali naših vrednot," je dejal Čeferin, ki je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev za preprečitev nastanka nove lige.

Izločiti klube in nogometaše, še je čas za prevlado razuma

O hitrosti in podrobnosti pravnih ukrepov še ni želel govoriti, saj Uefa po njegovem preverja svoje možnosti, je pa dejal, da bodo klubi "izločeni iz vseh naših tekmovanj takoj, ko bo to mogoče ... enako velja tudi za nogometaše teh klubov".

Pri tem je dodal, da Uefa ohranja odprta vrata za vse, ki bi se želeli premisliti. Zato upa, da bo na koncu vendarle prevladal razum, saj je po njegovem jasno, da tovrstnemu projektu nasprotujejo celo navijači 12 sodelujočih klubov.

"V svojem sporočilu za javnost ti klubi govorijo o solidarnosti. Ampak oni nimajo pojma, kaj to je. Nimajo niti 's' od solidarnosti," je še dodal. "Nekateri želijo prikazati, da je superliga namenjena služenju denarja, tako kot je Uefa namenjena služenju denarja. Ampak pozabljajo, da mi vrnemo 90 odstotkov naših prihodkov v nogomet. In ne samo za poklicno igro, temveč tudi za mlade, razvoj, ženski nogomet in za ostale razvojne programe," je dodal.

Profimedia
V Manchestru (na fotografiji) in drugih mestih v Angliji so izrazili svoje nestrinjanje z zamislijo ustanovitve super lige.

Uefa sicer danes potrdila načrt za prenovo formata evropskih klubskih tekmovanj od leta 2024. Elitno evropsko tekmovanje liga prvakov se bo z 32 razširila na 36 klubov.

Novi format celinskih tekmovanj bo stopil v veljavo v sezoni 2024/25. Čeferin je ob tem ocenil, da gre za "razburljiv nov format, ki bo ohranil odprtost tekmovanja" in se obregnil ob napoved dvanajsterice "odpadnikov", ki jih je označil za "pohlepneže".

Najmočnejše štiri evropske lige Anglija, Španija, Nemčija in Italija bodo v prenovljeni ligi prvakov imele zagotovljena štiri mesta, Francija pa po novem tri. Ob tem bosta prvaka lige prvakov in evropske lige avtomatično uvrščena v razširjeno tekmovanje, s čimer bosta sproščeni še dve mesti v domačih tekmovanjih obeh prvakov.

Tekmovanje bo potekalo po tako imenovanem švicarskem modelu, z enotno lestvico in razvrščenostjo ekip glede na trenutni in zgodovinski uspeh. Vsaka ekipa bo v uvodnem delu odigrala 10 tekem po računalniškem žrebu glede na razvrstitev.

Od osmine finala bodo sledile tekme na izpadanje, osem najvišje uvrščenih ekip si bo pri tem zagotovilo neposredno napredovanje.