Vprašanje porekla

Namibijske oblasti v državo ne spustijo pet tednov starih dvojčic gejevskega para

R.T.
19. 4. 2021, 15.54
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 15.59
Deli članek:

Pet tednov stari deklici sta brez države.

Reuters
Akademik in namibijski državljan Phillip Lühl z mamo Frauke in hčerkama Mayo and Paulo

Namibijske oblasti od istospolno usmerjenega moškega zahtevajo, da jim predloži genetske dokaze, da je res oče dvojčic, ki mu jih je v Republiki Južna Afrika rodila nadomestna mati. 38-letni Phillip Lühl in njegov soprog Guillermo Delgado, ki je iz Mehike, sta prepričana, da gre za diskriminacijo, saj sta njuni imeni napisani na rojstnih listih deklic.

Lühl, predavatelj in namibijski državljan, trdi, da oblasti testa očetovstva ne bi zahtevale od samohranilke ali heteroseksualnega para.

V Namibiji so spolni odnosi med moškimi prepovedani, ne pa tudi v sosednji Republiki Južna Afrika, kjer sta se poročila.

Medtem ko je Delgado v Namibiji z njunim dveletnim sinom, je Lühl je z deklicama, ki sta stari pet tednov, obtičal v Johannesburgu, saj namibijska vlada marca ni odobrila prošnje za izdajo potnih listin za deklici, ker njuna upravičenost do namibijskega državljanstva po poreklu ni bila prepoznana.

Še vedno je brez namibijskega državljanstva njun dveletni sin, ki jima ga je v Republiki Južna Afrika rodila nadomestna mama.