Sunita Williams

Astronavtki slovenskih korenin nagrada fundacije Asef za življenjsko delo

L.K./STA
18. 4. 2021, 20.39
Deli članek:

Fundacija trenutno sodeluje z 51 slovenskimi profesorji, ki delujejo na 44 univerzah v ZDA, Kanadi, Združenem kraljestvu, Avstraliji, Novi Zelandiji, Avstriji in na Danskem.

Reuters
Sunita Williams

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (Asef) je na svoji letni gala prireditvi, ki je letos v celoti potekala prek spleta, ameriški astronavtki slovenskih korenin Suniti Williams podelila nagrado za življenjsko delo in izjemne dosežke, so sporočili iz fundacije. Sodelujoče je med drugim nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

V pogovoru s predsednikom fundacije Asef in slovenskim častnim konzulom v Kaliforniji Thomasom Brandijem je Williamsova predstavila svoje odraščanje, življenjsko pot in izkušnje v vesolju ter spregovorila o tem, kako je v vesolju pretekla maraton.

Ob tem je astronavtka, ki je dvakrat obiskala Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in v vesolju preživela 322 dni, povedala, da je njen najljubši planet Zemlja, ker je na njej Slovenija.

Asef gala je vsakoletni dogodek, ki je namenjen počastitvi globalnih slovenskih uspehov in povezovanju slovenskih znanstvenikov, profesorjev, športnikov, poslovnežev in študentov. Udeležilo se ga je več kot 300 udeležencev iz 16 različnih držav, so navedli v fundaciji.

Udeležence je med drugim nagovoril predsednik republike Pahor, ki je dejal, da imata znanost in povezanost ključno vlogo pri premagovanju pandemije. "Znanost je in še bo našla rešitev za virus, medsebojna povezanost in solidarnost pa bosta ohranili našo človečnost in zavedanje, da smo skupaj močnejši," je poudaril.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je izpostavila, da Asef zagotavlja pomembno povezavo, ki združuje slovenske intelektualce po vsem svetu in jim pomaga, da aktivno sodelujejo s slovenskimi institucijami.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch pa je povedala, da se zaveda neverjetnega potenciala slovenskega uma, tako doma kot na tujem, ki je povezan zagotovo še uspešnejši.

Fundacija trenutno sodeluje z 51 slovenskimi profesorji, ki delujejo na 44 univerzah v ZDA, Kanadi, Združenem kraljestvu, Avstraliji, Novi Zelandiji, Avstriji in na Danskem, so še sporočili iz Asefa.