Oče največje piramidne sheme v zgodovini

Umrl eden najbolj osovraženih ljudi na svetu

S.R.
14. 4. 2021, 16.14
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 13.50
Deli članek:

Bernie Madoff je umrl v zaporu, kamor so ga poslali za 150 let.

Profimedia
Bernie Madoff

V zveznem zaporu v Butnerju v ameriški zvezni državi Severna Karolina je danes zjutraj umrl finančnik in nekdanji milijarder Bernie Madoff, avtor največje piramidne oziroma ponzijeve sheme v zgodovini, poroča tiskovna agencija AP. Njegovi odvetniki so ga sicer lani poskušali spraviti na prostost, saj da je za 82-letnika, ki je trpel za boleznijo ledvic v zadnjem stadiju in drugimi kroničnimi bolezniki, življenje v zaporu v času pandemije prenevarno. Zdravniki so mu takrat napovedali še največ 18 mesecev življenja, a je sodišče zahtevek zavrnilo.

Kdo je Bernie Madoff? Nekdaj je slovel kot spreten finančnik z milijardami na računih, a ga je po razkritju njegove ponzijeve sheme leta 2008 čakal strm padec. V obdobju več desetletij je namreč več tistoč investitorjev ogoljufal za skupno več kot 17 milijard ameriških dolarjev. Bili so časi, ko se je pred vrati nekdanjega predsednika ameriške borze Nasdaq trlo nadobudnih investitorjev, vse od zvezdnikov iz sveta filma, kot sta denimo Steven Spielberg in Kevin Bacon, do upokojencev s polnimi žepi, ki so jesen svojega življenja preživljali na obalah Floride. Ko so bile njegove mahinacije razkrite, je postal ena najbolj osovraženih osebnosti v ZDA, zato je bil na sodnih obravnavah nepogrešljiv del njegove garderobe tudi neprebojni jopič. Marca 2009 je krivdo priznal in se pred javnostjo opravičil. Kot je dejal, dejanje »globoko obžaluje in se ga sramuje.« Posledično so ga iz hišnega pripora v razkošnem, milijone dolarjev vrednem stanovanju v Manhattnu, premestili v zapor. Obsojen je bil na 150 let zaporne kazni.

»Kradel je bogatim. Kradel je revnim. Kradel je tistim vmes. Ni poznal nobenih vrednot,« je na sodišču o njem dejal investitor Tom Fitzmaurice.