nova pogodba

Pfizer je dvignil ceno cepiva za EU

B.K./STA
12. 4. 2021, 11.01
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 14.25
Deli članek:

Bolgarski premier je razkril koliko je EU plačala za zadnji sklenjeni posel s Pfizerjem.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Evropska komisija je podpisala pogodbe za dobavo cepiv proti covidu-19 ameriškega proizvajalca Pfizer, za leti 2022 in 2023. Cena za en odmerek cepiva je po novem 19,5 evra, kar je za skoraj osem evrov dražje od prve postavljene cene jeseni lani.

Bobo
Bojko Borisov

Novo ceno za odmerek cepiva, ki jo je sprejela Evropska komisija, je javnosti razkril bolgarski premier Bojko Borisov, ki je opozoril, da bo potrebno za nove nabave cepiv, ki jih bomo še nekaj časa potrebovali, rezervirati več denarja. »Pfizer je bil 12 evrov, nato se je cena dvignila na 15,5 evra. Zdaj se podpisujejo pogodbe za 900 milijonov domerkov cepiv, po ceni 19,5 evra,« je dejal Borisov in dodal: »Zdaj nas je najbolj strah francoske variante. Vedno več novih variant se bo pojavilo. Ker bo 900 odmerkov po ceni 19,5 evra stalo skoraj 18 milijard evrov, potrebovali pa bomo najprej en odmerek potem še drugega, tretjega in četrtega,« bo potrebno za nakup cepiv v proračunih rezervirati več denarja, je pozval Borisov.

V pogodbah med komisijo in proizvajalci cepiv so sicer členi, ki komisiji prepovedujejo objavo cene po katerih je nabavila cepivo. A že decembra je belgijska državna sekretarka Eva de Bleeker na družbenih omrežjih razkrila nekaj cen cepiv. Takrat je postalo jasno, da bomo za odmerek cepiva AstraZenece odšteli le 1,78 evra, za odmerek Pfizerjevega cepiva pa 12 evrov. Cena slednjega se je zdaj še povišala, za več kot tretjino.