»šele začetek«

FOTO in VIDEO: Na Karibih izbruhnil ognjenik, slišati je bilo močno eksplozijo

S.R.
10. 4. 2021, 08.51
Posodobljeno: 10. 4. 2021, 10.13
Deli članek:

Na karibskem otoku St. Vincent, ki je del države Saint Vincent in Grenadine, je včeraj izbruhnil sicer desetletja nedejaven ognjenik. Že dan pred tem so evakuirali na tisoče okoliških vaščanov.

Reuters
La Soufriere bruha pepel.

Ognjenik La Soufriere, ki je bil nazadnje aktiven leta 1979, je prve znake, da se v njegovih nedrih nekaj dogaja, kazal že decembra lani, ko sta iz kraterja začela uhajati dim in para, iz notranjosti pa se je slišalo donenje. Razmere so se močno poslabšale v zadnjem tednu, premier Ralph Gonsalves pa je v četrtek odredil evakuacijo okoliških prebivalcev, skupaj približno 16.000 ljudi.

Že v petek zjutraj po lokalnem času je sledil izbruh, nad območje pa je legla popolna tema, saj sta dim in pepel popolnoma zastrla jutranje sonce, poroča tiskovna agencija Reuters. Po navedbah ene od prič je bilo ob izbruhu slišati močno eksplozijo, nato so tekom dneva sledile številne manjše ekspozije, kar bi se po napovedih strokovnjakov lahko dogajalo naslednjih nekaj tednov, če ne mesecev. Pepel je padel tudi na vasi nedaleč od ognjenika. Erouscilla Joseph, direktorica tamkajšnjega seizmološkega centra, je pojasnila, da je to »šele začetek.« Po ocenah seizmološkega centra se je dim povzpel približno 10 kilometrov v nebo ter bi lahko vplival na življenje na sosednjih otokih, vključno z Grenadinskimi otoki, Barbadosom, St. Lucio in Grenado. Predvidene so motnje v letalskem prometu, na tleh pa lahko imajo težave predvsem osebe z boleznimi dihal. Možne so tudi težave z vodnimi viri.

Reuters
La Soufriere bruha pepel.

Država z nekaj več kot 100.000 prebivalci se je z izbruhom nazadnje srečala leta 1979, ko je La Soufriere povzročil za približno 100 milijonov ameriških dolarjev (84 milijonov evrov) materialne škode. Še huje je bilo na začetku prejšnjega stoletja. Ob izbruhu leta 1902 je umrlo več kot 1000 ljudi.

Pri Reutersu hkrati poročajo, da povečano vulkansko dejavnost v zadnjih dnevih beležijo tudi na otoku Martinik, ki se nahaja severno od otoka St. Vincent. Tam se preti sicer aktiven ognjenik Mount Pelee.

Reuters
La Soufriere bruha pepel.