nediplomatsko

VIDEO: Erdogan ponižal EU? Predsednikoma je namenil samo en stol, vzel ga je moški

B.K.
7. 4. 2021, 18.20
Posodobljeno: 23. 4. 2023, 20.16
Deli članek:

Kontroverzna diplomatska poteza in nespretna protokolarna odločitev sta razjarili evropsko politično sceno.

Profimedia
Von der Leynova je bila očitno zmedena.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je v torek v Ankari sestal z dvema voditeljema Evropske unije - predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Na sestanku je trojica med drugim govorila o sodelovanju med EU in Turčijo na področju migracij ter o morebitni širitvi carinske unije tudi na Turčijo.

Vendar je Nemko in Belgijca, ko sta vstopila v Erdoganovo pisarno, pred zastavami Turčije in EU pričakal le en stol. No, pričakala sta ju dva, a na enega je sedel Erdogan. Provokativna poteza turškega predsednika, s katero se je hotel morda pošaliti iz dejstva, da je avtoriteta v EU razpršena, je bila sicer res nediplomatska, a velik del jeze javnosti je ob tem požel tudi Michel.

Predsednik Evropskega sveta je namreč urno sedel na prosti stol in tako predsednici Evropske komisije onemogočil, da bi sedla poleg turškega predsednika. Von der Leynova se je vidno zmedena ustavila in zamomljala "Emm", nato pa je poražena morala sesti na malce oddaljen kavč, nasproti turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Çavuşoğluju.

Profimedia
Predsednica Evropske komisije se je morala zadovoljiti s sedežem na kavču.

Michel je po diplomatskem vrstnem redu resda pred von der Leynovo, saj Evropski svet sestavljajo voditelji držav članic, Evropsko komisijo pa birokrati, ki jih nacionalne oblasti tja imenujejo, zato je po protokolu ravnal pravilno. Vendar mu je javnost zamerila, ker je ravnal proti načelu enakosti spolov. "Ženske si zaslužijo enako mero priznavanja kot njihovi moški kolegi," so v odzivu zapisali v Evropski ljudski stranki. Nemška Evropska poslanka iz vrst Zelenih Hannah Neumann je dejala da sta problem "dva moška, ki sta [von der Leynovo] postavila v tak položaj." Belgijska evroposlanka, ki pripada evropskim liberalcem Sophie in 't Veld pa je ob tem poudarila, da ni šlo za naključje, saj je v preteklosti Erdogan že gostil dva evropska voditelja in vedno jima je pripravil dva stola.

Iz Evropske komisije so kasneje sporočili, da je bila predsednica presenečena, kot je jasno videti iz video posnetka, svoji ekipi pa naj bi naročila, da naj v prihodnje opravijo vse potrebno, da se kaj takšnega več ne ponovi.

Po 13. členu Pogodbe o Evropski uniji je predsednik Evropske komisije sicer na četrtem mestu prednostnega vrstnega reda dostojanstvenikov evropskih institucij. Za predsednikom Evropskega parlamenta, predsednikom Evropskega sveta in predsednikom Sveta Evropske unije. V praksi pa je najboljši približek predsedniku vlade, ki ga premore režim Evropske unije.