V Veliki Britaniji so v torek začasno ustavili testiranje cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, so sporočili z oxfordske univerze, ki je sodelovala pri razvoju cepiva.

Oxfordska univerza je v izjavi sporočila, da čeprav ni varnostnih pomislekov v pediatričnih kliničnih testiranjih, nameravajo pred vnovičnim zagonom študije počakati na dodatne podatke britanske agencije za zdravila in zdravstvo (MHRA), ki trenutno preučuje redke primere krvnih strdkov pri odraslih.

"Starši in otroci naj še naprej udeležijo vseh načrtovanih terminov in lahko stopijo v stik z lokacijami testiranja, če imajo kakšna vprašanja," so še zapisali v izjavi.

To je zadnji udarec AstraZeneci, ki ji Evropska unija očita zamude v dobavi, obenem pa se sooča še z očitki glede varnosti cepiva.

MHRA je ena od več organizacij po svetu, ki preučuje podatke o cepljenju z AstraZeneco, da bi s tem ugotovili morebitno povezavo med cepivom in krvnimi strdki. Prejšnji konec tedna je britanska agencija sporočila, da so v Veliki Britaniji razdelili okoli 18 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, pri tem pa potrdili 30 primerov krvnih strdkov, od katerih jih je bilo sedem smrtnih.

Primere znova preučuje tudi Evropska agencija za zdravila (Ema). Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je v torek ocenila, da bi lahko Ema najnovejše ugotovitve z javnostjo delila že drevi.