100 dni

Vsak Avstrijec bo do julija dobil možnost, da se cepi, trdi Kurz

B.K./STA
4. 4. 2021, 17.52
Posodobljeno: 4. 4. 2021, 17.53
Deli članek:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bo vsak državljan, ki si to želi, v roku 100 dni dobil priložnost, da se cepi proti covidu-19. V kolikor bodo v državi že prejeli rusko cepivo Sputnik, pa bodo ta cilj dosegli še prej, je dodal.

Reuters
"Koronavirus bo minil," Avstrijcem zagotavlja Kurz.

Čeprav nekateri proizvajalci dobavljajo le okoli 50 odstotkov dogovorjenih količin cepiva proti covidu-19, bodo dobili vsi, ki se želijo cepiti, v roku 100 dni možnost, da prejmejo prvi odmerek cepiva. To pa se bo zgodilo še hitreje, ko bo odobreno tudi cepivo Sputnik, je povedal Kurz v videu, objavljenem na Facebooku.

Že v maju bodo cepljeni vsi nad 50 let

Pojasnil je, da želijo v aprilu cepiti vse, ki so starejši od 65 let, v maju vse, ki so starejši od 50 let, nato pa bo cepivo na voljo za vse starostne skupine. S precepljenostjo starejših v maju pa se bodo izboljšale tudi razmere v bolnišnicah, je prepričan Kurz. Zato bodo lahko takrat ljudje znova začeli uživati v turizmu, gastronomiji, kulturi in športu, je dodal.

"Koronavirus bo minil," je zagotovil kancler. Po njegovem se bo življenje vrnilo v normalne tirnice poleti, čas do takrat pa je ob novih različicah sars-cov-2 težko predvideti, je dodal.

V Avstriji so trenutno najbolj prizadete predvsem vzhodne dežele, kjer so predvidoma do 11. aprila v veljavi strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužbe. Pri naših severnih sosedih so sicer v soboto poročali o 3283 novih okužbah, umrlo je 37 ljudi. V bolnišnicah je bilo v soboto na zdravljenju 2197 covidnih bolnikov, od tega 531 na intenzivni negi.

V zadnjih 24 urah pa so potrdili še 2743 novih okužb, kar je okoli sto več kot pred enim tednom. V povezavi s covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo še 14 ljudi. Incidenca števila okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu je 250,4. V zadnjem dnevu je naraslo tudi število hospitalizacij, v bolnišnicah se danes namreč zdravi 2213 covidnih bolnikov, od tega 554 na intenzivni negi.