Zahod in Rusija

Se bo konflikt na vzhodu Ukrajine zaostril? Obe strani kopičita svoje sile ...

L.K./STA
2. 4. 2021, 13.53
Posodobljeno: 2. 4. 2021, 13.59
Deli članek:

Potem ko so v zadnjih tednih zabeležili več spopadov na vzhodu Ukrajine, se krepi bojazen pred zaostritvijo konflikta na območju, kjer se ukrajinske sile že leta borijo proti proruskim separatistom.

Reuters
Ukrajina se bori s proruskimi separatisti na vzhodu države že od leta 2014, ko si je Rusija priključila Krim.

Rusija je danes posvarila Zahod pred pošiljanjem vojakov v Ukrajino, potem ko je Kijev obtožil Moskvo, da povečuje število vojakov na meji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je namreč v četrtek očital Moskvi krepitev vojaške prisotnosti ob meji, Washington pa je napovedal podporo Kijevu v primeru ruske agresije.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes opozoril, da se bo Rusija prisiljena odzvati, če bodo ZDA v Ukrajino poslale vojake. "Ni dvoma, da bi tak scenarij vodil v dodatno zaostritev v bližini ruskih mej. Seveda bi to pomenilo dodatno ukrepanje z ruske strani, da se zagotovi njeno varnost," je povedal.

Ob tem ni želel pojasniti, kakšne ukrepe bi lahko sprejela Rusija, je pa vztrajal, da Rusija trenutno ne izvaja nobenih ukrepov zoper Ukrajino. "Rusija nikomur ne grozi, nikoli ni grozila nikomur," je poudaril.

Kremelj se je s tem odzval na nedavna svarila ZDA pred ustrahovanjem Ukrajine. Tako obrambni minister Lloyd Austin kot državni sekretar Antony Blinken sta se slišala s kolegoma iz Ukrajine in jima zagotovila podporo. Pentagon je medtem ta teden sporočil, da so ameriške sile v Evropi dvignile stopnjo pripravljenosti "po nedavnih zaostritvah ruske agresije na vzhodu Ukrajine".

Ukrajina se bori s proruskimi separatisti na vzhodu države že od leta 2014, ko si je Rusija priključila Krim. Moskva in Kijev sta si ta teden medsebojno očitala odgovornost zaradi porasta nasilja, kar spodkopava dogovor o prekinitvi ognja, ki so ga sklenili lani.

Zelenski je v četrtek sporočil, da je bilo od začetka leta na fronti ubitih 20 pripadnikov vojske. Ukrajinska vojaška obveščevalna služba pa obtožuje Rusijo, da se pripravlja na razširitev vojaške prisotnosti na območjih, ki jih nadzorujejo separatisti.

Moskva vztrajno zanika, da separatistom pomaga s svojimi vojaki in orožjem. Kremelj je ta teden sporočil, da lahko Rusija svobodno premika svoje vojake po svojem ozemlju.