cepivo

Sputnik V postal zanimiv tudi za Nemčijo in Francijo

B.K./STA
31. 3. 2021, 10.26
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 10.27
Deli članek:

Razpravljali so o možni dobavi in skupni proizvodnji ruskega cepiva.

STA
Sputnik V

Nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in ruski predsednik Vladimir Putin so v torek v pogovoru preko videokonferenčne povezave govorili o ruskem cepivu proti covidu-19 Sputnik V.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je potrdil, da so voditelj med drugim govorili tudi o ruskem cepivu, ki ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila za uporabo v Evropski uniji. "To ocenjevanje poteka po enakih normativih, ki veljajo za vsa druga cepiva," je dodal.

Kot so sporočili iz Kremlja, so Putin, Merklova in Macron razpravljali o možnih dobavah in skupni proizvodnji tega cepiva v državah EU.

Rusko farmacevtsko podjetje R-Pharm načrtuje, da bo od junija ali julija proizvajalo cepivo v bavarskem kraju Illertissen.

EMA aprila v Rusijo

Ema trenutno še preučuje vlogo za odobritev cepiva Sputnik V v EU. Strokovnjaki agencije bodo po napovedih aprila obiskali Rusijo, kjer bodo ocenili proizvodnjo in skladiščenje cepiva.

Ko bo pregled opravljen, lahko proizvajalec zaprosi za dovoljenje za promet s cepivom v uniji. Evropska komisija za zdaj ni sklenila pogodbe za nakup Sputnika V.

Madžarska je prehitela Emo in je sama odobrila rusko cepivo za nujno uporabo. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v torek dejal, da se z Rusi pogovarjajo o nakupu Sputnika V.

Putin, Merklova in Macron so v pogovoru načeli tudi druge teme. Med drugim so govorili razmerah v Siriji in Libiji ter iranskem jedrskem sporazumu. Francoski predsednik in nemška kanclerka sta po navedbah Elizejske palače Putina opozorila tudi na položaj zaprtega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, poročajo tuje tiskovne agencije.