glavni operativec v aferi Watergate

Odšla je kontroverzna osebnost: »Odslej se podgane bojijo mene, kot se bojijo mačk«

S.R.
31. 3. 2021, 10.00
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 10.00
Deli članek:

Na domu svoje hčerke je včeraj umrl G. Gordon Liddy, glavni operativec v razvpitem šandalu iz leta 1972, ki je postal znan kot afera Watergate.

Profimedia
G. Gordon Liddy

G. Gordon Liddy je bil star 90 let, čeprav natančnega vzroka smrti niso razkrili, pa je njegov sin Thomas Liddy potrdil, da ga ni pokopal sars-cov-2.

Liddy je bil vojni veteran in nekdanji agent Zveznega preiskovalnega urada FBI, ki je junija 1972 organiziral spodleteli vlom v prostore Nacionalne komisije Demokratske stranke v poslovni stavbi Watergate v Washingtonu. Sledila je obsežna preiskava, ki je leta 1974 odnesla takratnega predsednika Richarda Nixona, Liddy pa je zaradi zarote, vloma in nezakonitega prisluškovanja končal v zaporu. Za rešetkami je preživel štiri leta, od tega je moral več kot 100 dni prebiti v samici. Več let pozneje je pojasnil, da bi »za predsednika to storil še enkrat.«

Profimedia
Nixona je odnesla afera Watergate.

Glavni vodovodar

Tudi sicer je šlo za neposrednega in kontroverznega političnega operativca, vsaj v času, ko je služil pod Nixonom. Med drugim je predlagal atentate na politične nasprotnike in raziskovalne novinarje, bombni napad na levičarski možganski trust oziroma tako imenovan »think tank« Brookings Institution, ter ugrabitve vidnih organizatorjev protivojnih protestov. Na srečo so številni njegovi predlogi v Beli hiši naleteli na gluha ušesa. Liddyja so sicer že leto dni pred afero Watergate aretirali in obsodili zaradi vloma v pisarno psihiatra Daniela Ellsberga, strokovnjaka in analitka s področja varnostne in obrambne politike ter žvižgača, ki je medijem posredoval tako imenovane »pentagonske dokumente,« s katerimi se je razkrilo skrito ozadje vietnamske vojne. Liddy je bil sicer na čelu skupine republikanskih operativcev, imenovanih »vodovodarji,« katerih osrednja vloga je bila iskanje »globokih grl,« prek katerih so v javnost uhajale informacije o Nixonovi administraciji.

Liddy je po izpustitvi iz zapora svojo »slavo« unovčil tudi na področju šovbiznisa. Postal je namreč priljubljen, provokativen, kontroverzen in predvsem konservativen radijski voditelj. Zajadral je tudi v igralske vode, preizkusil se je kot pisatelj in nudil svetovanje na področju varnosti. Posebej rade so ga imele televizijske kamere, saj je s svojo pojavo, prodornimi črnimiočmi, gostimi brki in golo glavo, na ekranih hitro pritegnil pozornost.

Reuters
Liddy je postal priljubljen radijski voditelj.

Že v otroštvu »spoznal« Hitlerja

Rodil se je v Hobokenu v ameriški zvezni državi New Jersey in naj bi bil med odraščanjem precej slaboten deček, ki pa je odraščal v soseski, v kateri so prevladovali potomci priseljencev iz Nemčije. Prek prijateljev in zlasti služkinje, ki je bila nemška državljanka, se je že golobrad začel zanimati za Adolfa Hitlerja. Že v tridesetih letih prejšnjega stoletja naj bi prek radia redno poslušal njegove govore. Kot otrok se je odločil, da se moraš s svojimi strahovi spopasti neposredno. Strah ga je bilo denimo podgan, tako se je kot 11-letnik odločil, da si eno speče in jo poje. »Odslej se podgane bojijo mene, kot se bojijo mačk,« je zapisal v avtobiografiji. Liddy je na splošno uspešno gojil sloves neustrašnega borca za konservativne vrednote. Tako je, kot se spominja sam, po spodletelem vlomu v stavbo Watergate leta 1972 svetovalcu v Beli hiši Johnu Deanu dejal: »Če me želi kdo ustreliti, mi samo povej, na kateri vogal naj sepostavim, in bom tam, prav?« »Mislim, da še nismo tam, Gordon,« naj bi mu odgovoril Dean.

Reuters
Liddy je vestno gojil sloves neustrašnega konservativca.