vedno več

Konopljo legalizirali tudi v New Yorku

B.K.
31. 3. 2021, 09.38
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 09.39
Deli članek:

Newyorčani bodo zel lahko zakonito uporabljali, gojili in prodajali.

Reuters
Newyorčani bodo doma lahko gojili do šest sadik konoplje.

Državni zbor ameriške zvezne države New York je potrdil novelo zakona, ki starejšim od 21 let dovoljuje gojenje, prodajo in uporabo konoplje. New York se tako pridružuje mnogim ostalim zveznim državam ZDA, ki so konopljo že legalizirale.

Newyorški senat je novelo s 40 glasovi proti 23 potrdil že v torek dopoldne, zvečer pa ga je s 100 glasovi proti 49 potrdil še zbor. Novela je zdaj romala na mizo newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma in bo postala zakon, če jo bo Cuomo tudi podpisal. Guverner je sicer že včeraj napovedal, da bo novelo spremenil v zakon, če jo potrdita senat in zbor.

V zvezni državi New York se sicer že zdaj da dobiti konopljo a le na recept, saj je legalizirana v omejeni obliki, za zdravstvene namene. za rekreativne namene pa bo postala legalna s 1. aprilom, a poznavalci spremembe v praksi pričakujejo šele čez dobro leto dni, približno kolikor je trajala tranzicijska doba v ostalih zveznih državah.

Roke si poleg uporabnikov najbolj manejo velika podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo konoplje in vseh izdelkov povezanih z njo, New York namreč predstavlja nov pet milijard dolarjev vreden trg.

Dobiček pa si obeta tudi državna blagajna, ki bo z legalno prodajo te rastilne prišla do dodatnih davkov. 40 odstotkov prihodkov od davka na konopljo bo sicer namenjenih socialnim programom, 40 odstotkov jih bo romalo v blagajno za šolstvo, 20 odstotkov pa v program za izobraževanje o drogah.

Novela zakona predvideva, da bodo vsi odrasli, starejši od 21 let, lahko v za to določenih prodajalnah kupovali konopljo, jo legalno uporabljali doma, ali v za to prirejenih salonih. Doma bodo lahko gojili do šest bilk te rastilne.