nevarnost tromboze

Nemške dežele ustavljajo cepljenje z AstraZeneco za mlajše od 60 let

B.K./STA
30. 3. 2021, 15.23
Posodobljeno: 30. 3. 2021, 16.41
Deli članek:

V več nemških deželah bodo s cepivom AstraZenece odslej cepili le starejše od 60 let.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ministrica za zdravje nemške zvezne dežele Berlin Dilek Kalayci je sporočila, da v zvezni deželi iz previdnosti ustavljajo cepljenje ljudi, ki so mlajši od 60 let, z AstraZenecinim cepivom. Termini za cepljenje te skupine so tako v Berlinu odpovedani, je pojasnila ministrica.

Že pred tem sta berlinski javni bolnišnici Charite in Vivantes sporočili, da ustavljata cepljenje žensk, mlajših od 55 let, s cepivom tega britansko-švedskega podjetja. "Ta ukrep je z vidika Chariteja nujen, ker je prišlo več poročil o možganski venski trombozi pri ženskah v Nemčiji," je povedala tiskovna predstavnica te bolnišnice Manuela Zingl. Ob tem je poudarila, da pri njih po cepljenju z AstraZenecinim cepivom sicer niso zabeležili zapletov. Doslej so sicer v bolnišnici opravili okoli 16.000 cepljenj svojih zaposlenih, od tega večji del s cepivom AstraZenece.

Podobno odločitev so sprejeli v bavarski prestolnici München. "Zaradi trenutnega razvoja dogodkov se je mesto, podobno kot Berlin, odločilo, da iz previdnosti ustavi cepljenje mlajših od 60 let, dokler ne bo pojasnjeno vprašanje morebitnih zapletov pri tej skupini ljudi," so navedli v tiskovni službi mestnih oblasti.

Že v ponedeljek so medtem cepljenje žensk, mlajših od 55 let, z AstraZenecinim cepivom ustavili v okraju Euskirchen v deželi Severno Porenje-Vestfalija, potem ko so tam pri dveh ženskah po cepljenju zabeležili trombozo.

Zabeležili 31 primerov tromboze, večino pri ženskah

Za ustavitev cepljenja mlajših žensk s tem cepivom pa so se zavzeli tudi direktorji petih od šestih univerzitetnih bolnišnic v deželi Severno Porenje-Vestfalija. Tveganje za dodatne smrtne primere je previsoko, so zapisali v pismu zveznemu in deželnemu ministru za zdravje.

Inštitut Paula Ehrlicha, ki je v Nemčiji pristojen za nadzor varnosti cepiv, je danes sporočil, da so do ponedeljka popoldne po cepljenju z AstraZeneco zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov. Od tega so v 19 primerih poročali še o trombocitopeniji oziroma znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi. Devet bolnikov je umrlo, so navedli na inštitutu. Med 31 primeri je bilo 29 žensk, starih med 20 in 63 let. Moška pa sta bila stara 36 in 57.

Zaradi teh neobičajnih, a zelo resnih motenj strjevanja krvi so francoske zdravstvene oblasti že sredi marca priporočile, da se z AstraZenecinim cepivom cepi samo starejše od 55 let. Podobno odločitev pa so v teh dneh sprejele tudi kanadske oblasti.