proti vojaški oblasti

FOTO: Mjanmaru grozi državljanska vojna, v protestih ubitih že 500 ljudi

B.K./STA
30. 3. 2021, 08.18
Posodobljeno: 30. 3. 2021, 08.20
Deli članek:

V nasilnem zatrtju protestov, ki so Mjanmar zajeli po vojaškem udaru pred dvema mesecema, je bilo po podatkih lokalnih opazovalcev ubitih že več kot 500 ljudi. Oborožene uporniške skupine so medtem vojaški hunti danes zagrozile s povračilnimi ukrepi, če se prelivanje krvi ne bo ustavilo.

Reuters
Spopadi na ulicah mjanmarskih mest.

Lokalno mjanmarsko Združenje za politične zapornike (AAPP) je doslej potrdilo skupno 510 civilnih smrti, a opozorilo, da je dejanska številka verjetno še bistveno višja. Protesti v Mjanmaru so se v ponedeljek sicer nadaljevali.

Pritisk in obsodbe dogajanja iz tujine se krepijo, še posebej po minuli soboti, ko je bilo v najbolj krvavem dnevu doslej v Mjanmaru ubitih več kot 100 protestnikov.

Reuters
Spopadi na ulicah mjanmarskih mest.

Svetovne sile zahtevajo vrnitev izvoljenih civilnih oblasti in izpustitev njihovih voditeljev z Aung San Suu Kyi na čelu. ZDA so v ponedeljek podaljšale prekinitev trgovinskega sporazuma z Mjanmarom iz leta 2013, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je pozval k vzpostavitvi enotne svetovne fronte proti mjanmarski vojaški hunti.

Na stran protestnikov stopajo tudi oborožene etnične milice

Kampanja pritiska se je danes še okrepila, saj so tri etnične uporniške skupine - teh je sicer v Mjanmaru več kot 20 - obsodile nasilno zatrtje protestov ter zagrozile, da bodo, če se nasilje ne ustavi, stopile na stran protestnikov. Če bi se to dejansko zgodilo, poznavalci svarijo, da grozi Mjanmaru državljanska vojna.

Reuters
Spopadi na ulicah mjanmarskih mest.

Grožnjo so v skupni izjavi zapisale Nacionalna osvobodilna vojska Ta'ang, Vojska demokratičnega zavezništva mjanmarskih narodov ter Vojska Arakana (AA). "Če se ne bodo ustavili in bodo še naprej pobijali ljudi, bomo sodelovale s protestniki in se borile nazaj," so bile jasne.

Medtem naj bi o razmerah v Mjanmaru v sredo po navedbah diplomatskih virov na zahtevo Velike Britanije razpravljal Varnostni svet ZN.

Reuters
Begunci, predvsem iz najbolj preganjanih etničnih manjšin, bežijo v sosednje države.