Uspeh!

VIDEO: Osvobodili velikanko, ki je ohromila Sueški prekop

J.P.
29. 3. 2021, 16.00
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 16.20
Deli članek:

Velikanka, ki je skoraj teden dni blokirala Sueški prekop, je osvobojena.

Profimedia
Ever Given spet pluje.

400-metska kontejnerska ladja MV Ever Given je v torek nasedla v Sueškem prekopu. Leta 2018 zgrajena ladja, ki je v tajvanski lasti in pluje pod panamsko zastavo, je počez nasedla čez prekop. Nasedla naj bi, ker je posadka zaradi peščenega viharja izgubila vidljivost. Skozi prekop na poti do Sredozemskega morja je plula iz Kitajske proti Rotterdamu na Nizozemskem.

Danes so ladjo le splavili, pri čemer je sodelovalo več specializiranih podjetij.

A motnja s tem ne bo kar tako odpravljena. Na pot čez kanal čaka skoraj 400 plovil, zastoj pa naj bi bil odpravljen v nekaj dneh.
Tovor bo tako na končne destinacije prihajal z zamudami, veliko zmede pa bo tudi v pristaniščih.

Pričakovati gre, da bo cena pošiljanja dobrin v Evropo narasla. Posledice naj bi čutili še nekaj mesecev.

12 do 14 milijonov dolarjev dnevno

Prekop, zgrajen leta 1869 in pozneje razširjen, je pomembna pomorska pot med Azijo in Evropo, ki ladjam prihrani pot okrog Afrike. Po navedbah AFP gre prek kanala več kot deset odstotkov svetovne pomorske trgovine, velik del tega je prevoz nafte in žita. Lani je po podatkih SCA kanal prečkalo 18.829 ladij z 1,17 milijarde ton blaga, leto prej 18.880 ladij z 1,21 milijarde ton blaga.

Blokada samo SCA povzroča od 12 do 14 milijonov dolarjev izpada prihodka dnevno. Po ocenah vodilne svetovne zavarovalne in pozavarovalne skupine Lloyd's je blokada ustavila prevoz 9,6 milijarde dolarjev vrednega tovora dnevno.