Veselje v Sueškem prekopu

FOTO in VIDEO: Ob pomoči plime in polne lune odmašili glavno arterijo med Azijo in Evropo?

S.R.
29. 3. 2021, 07.31
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 09.04
Deli članek:

Kontejnersko ladjo Ever Given, 400 metrov dolga in 59 metrov široka velikanka, ki je zamašila eno od glavnih arterij mednarodne trgovine, so domnevno uspešno rešili, a bo treba z odpiranjem Sueškega prekopa še počakati.

Reuters
Prve fotografije domnevno rešene ladje Ever Given.

Ladja Ever Given, ki je skrenila s poti in nasedla, je skoraj teden dni blokirala Sueški prekop, danes ponoči pa so jo po navedbah podjetja Inchcape Shipping vendarle uspešno splovili. Prekop sicer zaenkrat še vedno ni odprt, saj mora ladja prestati varnostno preverjanje. Uspešno operacijo so sicer pospremili z bučnim aplavzom in zvoki ladijske sirene, portal za sledenje plovilom VesselFinder pa je status ladje že spremenil v »na poti.«

Nasedlo ladjo so reševali z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem prekopa, pri čemer so izkopali približno 27.000 kubičnih metrov peska. Današnje veselje je sicer omogočila tudi plima, ki jo je spremljala polna luna.

Ladja se je sicer zagozdila prejšnji torek, ko se je ob močnih vetrovih postavila diagonalno čez prekop, s tem pa je v celoti zaprla najkrajšo morsko pot med Azijo in Evropo. V tem času je pred zaprtim prekopom ostalo najmanj 369 plovil, vključno s številnimi kontejnerskimi ladjami in tankerji, dogodek pa je močno vplival na svetovno trgovino in cene nafte. Mnoga pomorska podjetja so svoje ladje raje preusmerile na dolgo, približno dva tedna trajajočo pot okoli Afrike, ki pa seveda pomeni dodatne stroške. Skozi 193 kilometrov dolg Sueški prekop, ki povezuje Sredozemsko in Rdeče morje, sicer poteka približno 12 odstotkov svetovne trgovine. V pričakovanju ponovnega odprtja prekopa se je že nekoliko pocenila nafta, poroča STA.

Profimedia
Nasedla kontejnerska ladja Ever Given.