Mjanmar

Vojaški hunti očitajo praznovanje s krvavimi rokami

C.E./STA
27. 3. 2021, 19.15
Posodobljeno: 27. 3. 2021, 19.19
Deli članek:

V Mjanmaru še naprej vre. Danes je bilo krvavo na protestih proti tako imenovani vojaški hunti, ki je v začetku februarja izvedla vojaški udar.

Profimedia
Protest v Yangoonu.
Po podatkih Združenih narodov je današnji dan najbolj krvav od udara 1. februarja. "Nasilje je povsem nesprejemljivo in se mora takoj končati," so navedli.

Po poročanju portala Myanmar Now, ki se sklicuje na podatke iz več kot 44 mest, je bilo danes ubitih najmanj 114 protestnikov. Časnik Irrawaddy pa poroča o 59 smrtnih žrtvah, med njimi naj bi bili tudi trije otroci, stari sedem, deset in 13 let. Po preverjanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo doslej ubitih 24 ljudi.

Protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu udaru v državi, so se danes znova zbrali na ulicah Yangona, Mandalaya in drugih mjanmarskih mest. Protestov so se udeležili, čeprav je vodstvo vojaške hunte zagrozilo, da bo streljalo nanje, če bodo protestirali na dan oboroženih sil, ki ga obeležujejo danes.

"Danes je dan sramote oboroženih sil," je dejal predstavnik ene od skupin proti hunti, ki jo sestavljajo odstavljeni poslanci, Dr. Sasa. "Vojaški generali praznujejo dan oboroženih sil, potem ko so ubili več kot 300 nedolžnih civilistov," je povedal Sasa.

Nasilje so obsodila tudi že diplomatska predstavništva Evropske unije, Združenega kraljestva in ZDA v Mjanmaru. "76. dan mjanmarskih oboroženih sil bo ostal zapisan kot dan terorja in sramote. Pobijanje neoboroženih civilistov, vključno z otroki, je neopravičljivo," je na Twitterju zapisalo veleposlaništvo EU v Yangonu.

Tudi britansko veleposlaništvo v Mjanmaru je sporočilo, da so se mjanmarske varnostne sile "osramotile s streljanjem na neoborožene civiliste". Britanski zunanji minister Dominic Raab je na Twitterju objavil, da so današnje smrti neoboroženih civilistov v Mjanmaru "nova nizka točka". Obsodbam se je pridružilo tudi ameriško veleposlaništvo. "Varnostne sile pobijajo neoborožene civiliste, vključno z otroki, ljudi, za katere so prisegli, da jih bodo ščitili," so poudarili.

V prestolnici Naypyitaw so sicer dan oboroženih sil obeležili z vojaško parado. General Min Aung Hlaing je po paradi ponovil obljubo, da bodo pripravili volitve, pri čemer ni povedal, kdaj. "Vojska želi skupaj s celotnim narodom obraniti demokracijo," je povedal na državni televiziji. Dodal je, da si prizadevajo za zaščito ljudi in obnovitev miru po državi.

Vojska v Mjanmaru vse od prevrata 1. februarja z nasiljem odgovarja na kakršnokoli nasprotovanje. Že vse od udara potekajo protesti, na katerih je bilo ubitih več sto ljudi. Protestniki zahtevajo izpustitev odstavljene voditeljice Aung San Suu Kyi, ki je v hišnem zaporu, ter njeno ponovno vrnitev na oblast.