Ne bodo še nadaljevali

Na Norveškem glede AstraZenece še vedno v dvomih

S.R.
26. 3. 2021, 11.41
Posodobljeno: 26. 3. 2021, 12.50
Deli članek:

Po Danski se glede nadaljevanja cepljenja s cepivom AstraZenece obotavljajo tudi Norvežani.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Norveške oblasti so cepljenje s cepivom proti covidu-19, ki ga proizvaja framacevtska družba AstraZeneca, začasno prekinile pred dvema tednoma. Odločitev je bila posledica manjšega števila mlajših ljudi, ki so bili po cepljenju hospitalizirani zaradi kombinacije krvnih strdkov, krvavenja in nizke ravni trombocitov. Domnevno gre za pet oseb, od katerih so tri umrle. Zabeležili so tudi en primer možganske krvavitve, ki se je prav tako končal s smrtjo. Ob tem je treba poudariti, da morebitno vzročno povezavo s cepljenjem še preiskujejo in zanjo zaenkrat ni dokazov.

Medtem ko je večina držav članic EU po zadnji odločitvi Evropske agencije za zdravila (Ema), da za to cepivo znova prižge zeleno luč, s cepljenjem nadaljevala, se nekatere skandinavske države še vedno obotavljajo. Na Danskem so se včeraj odločili, da je potreben dodaten premislek in da zaenkrat s cepljenjem s tem cepivom ne bodo nadaljevali. Enako so se kot kaže odločile norveške oblasti, katerih odločitev je pričakovati danes. Kot poroča norveška radiotelevizija TV2, ki se opira na neimenovane vire, bodo odločitev o nadaljevanju cepljenja odložili. Novico so ob 12. uri potrdili pri Norveškem inštitutu za javno zdravje, kjer so pojasnili, da bo začasna ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece trajala do 15. aprila. Po njihovih navedbah gre za "težko, a pravilno odločitev," saj da je potrebna podrobnejša preiskava primerov, na podlagi katere bodo lahko "prebivalstvu zagotovili najboljše možne nasvete o cepljenju."

Pri Emi so sicer prejšnji teden po proučitvi razpoložljivih podatkov navedli, da koristi tega cepiva, ki v primeru covida-19 uspešno preprečuje nastop resnejših simptomov, hospitalizacije in smrti, presegajo morebitna tveganja. Njihovo odločitev so podprli tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji. Kot so odločitev pojasnili pri Emi, povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi niso uspeli povsem izključiti, a da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke ter je zato varno in učinkovito.

Pri AstraZeneci so medtem sporočili, da v okviru pregleda podatkov o varnosti cepiva v primeru več kot 17 milijonov oseb, ki so cepivo prejele v Združenem kraljestvu in Evropski uniji, niso ugotovili nobenih dokazov o povečanem tveganju za nastanek krvnih strdkov.