Opustošenje

FOTO in VIDEO: V tornadih umrlo najmanj pet ljudi, meteorologi kaj takega še niso doživeli

S.R.
26. 3. 2021, 08.04
Posodobljeno: 26. 3. 2021, 08.09
Deli članek:

Včerajšnja huda neurja na jugovzhodu ZDA so spremljali tornadi, ki so zlasti na območju Alabame rušili vse pred sabo. Umrlo je najmanj pet oseb, več kot 50.000 ljudi pa je ostalo brez električne energije.

Reuters
Opustošenje v Alabami.

Najslabše so jo odnesli v okrožju Calhoun, kjer je moralo na teren več kot 200 gasilcev in reševalcev, pri čemer intervencije še vedno potekajo. Po severu Alabame in nato čez Georgio se je namreč sprehodila nevihta s tornadi, ki je opravila več kot 150 kilometrov dolgo pot. Po navedbah meteorologa Glenna Burna v svoji karieri še ni zabeležil daljše razdalje oziroma poti, ki bi jo prepotovali tornadi, pri čemer so bili številni med njimi 5 stopnje, torej so jih lahko spremljali vetrovi s hitrostjo do 270 kilometrov na uro. Nevarnost še vedno ni minila, saj opozorilo pred tornadi, ki ga je za zvezne države Alabama, Georgia, Južna Karolina izdala ameriška nacionalna meteorološka služba, velja vse do današnjega večera.

Vseh pet smrtnih žrtev so zabeležili v majhnem kraju Oatchee v okrožju Calhoun, kjer so porušene številne zgradbe, na tleh pa s koreninami vred ležijo podrta drevesa. O znatni škodi poročajo tudi iz drugih okrožij, končno število žrtev pa še ni znano. Zaradi porušenih daljnovodov in drugih poškodb na infrastrukturi je brez električne energije ostalo več kot 50.000.