Poljska

Tudi v Evropi? Pisatelj predsednika označil za “bedaka”, grozi mu zapor

B.K.
23. 3. 2021, 14.26
Posodobljeno: 23. 3. 2021, 14.32
Deli članek:

Poljskemu pisatelju grozi tri leta zaporne kazni, ker je predsednika države označil za “bedaka”.

Profimedia
Andrzej Duda

“Joe Biden je 46. predsednik Združenih držav Amerike. Andrzej Duda je bedak,” je ob razglasitvi Bidnove predsedniške zmage na svojem Facebook profilu zapisal poljski novinar in pisatelj Jakub Zulczyk. S tem je namignil na izjavo predsednika države Andrzeja Dude, ki je 7. novembra, tik po ameriških predsedniških volitvah, sicer Bidnu preko spleta čestital za “uspešno predsedniško kampanjo”, a je tudi dejal, da je potrebno počakati še nekaj časa, ko ga bodo za predsednika potrdili tudi ameriški elektorji. Dudi so takrat mnogi očitali, da je ravnal napak, ker Bidnu ni čestital za zmago, kakor mu je večina ostalih svetovnih voditeljev.

Reuters
Andrzej Duda na obisku pri nekdanjemu voditelju ZDA Donaldu Trumpu.

V ponedeljek pa je Zulczyka za razžalitev predsednika obtožil državni tožilec. “Sem prvi pisatelj po dolgo časa, ki bo v tej državi obravnavan zaradi tega kar je napisal,” je ob tem izjavil Zulczyk.

Na Poljskem še vedno velja zakon po katerem je kaznivo užaliti voditelja države. Tudi v preteklosti so nekateri pisatelji že odgovarjali zaradi tovrstnih žalitev, a so kazen navadno plačali z denarjem ali javnimi deli in ne z leti v zaporu.