Pomanjkljivi podatki

AstraZeneca ima težave tudi v ZDA

G.G.
23. 3. 2021, 08.08
Posodobljeno: 23. 3. 2021, 08.15
Deli članek:

Cepljenje z AstraZeneco se v večini evropskih držav nadaljuje, v ZDA pa od tega britansko-švedskega podjetja zahtevajo dodatna pojasnila glede podatkov, ki je poslalo to britansko-švedsko podjetje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci, ki vodi tudi odbor za spremljanje podatkov in varnosti v zdravstvu (DSMB - Data and Safety Monitoring Board) je izrazil zaskrbljenost zaradi morebiti starih podatkov, ki jih je o učinkovitosti cepiva v ZDA poslala AstraZeneca. Američani želijo imeti natančne in sveže podatke, zato od podjetja zahtevajo, da pošljejo najnovejše podatke o učinkovitosti cepiva in jih preučijo skupaj z DSMB, poroča Bloomberg.

AstraZeneca je na podlagi študije v ZDA zaključila, da je njihovo cepivo 79 odstotno učinkovito. Že v naslednjih dneh so pričakovali, da jim bodo dal ameriški urad za hrano in zdravila zeleno luč, z zahtevo DSMB, ki ga sestavljajo neodvisni strokovnjaki in katerega naloga je analiza in ocena varnosti cepiv, pa se bo odobritev cepiva verjetno za nekaj časa zamaknila.

Zaradi primerov nastanka krvnih strdkov je več držav začasno ustavilo uporabo cepiva AstraZenece. Potem ko je Evropska agencija za zdravila je minuli četrtek potrdila, da je cepivo varno in učinkovito ter da ni povezano s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov, je več evropskih držav znova začelo uporabljati cepivo, skandinavske države pa še ne.