zdravljenje

Nemški znanstveniki naj bi odkrili vzrok krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco

A.S.
20. 3. 2021, 16.05
Posodobljeno: 20. 3. 2021, 20.05
Deli članek:

Trdijo, da so našli tudi zdravilo, ki pa ne deluje preventivno.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Simptomi, kot so nenehni glavobol, omotica ali oslabljen vid, ki trajajo več kot tri dni po cepljenju, zahtevajo nadaljnje zdravstvene preglede, pa je navedlo Združenje nemških raziskovalcev za trombozo in hemostazo.

Raziskovalci iz univerzitetne klinike v Greifswaldu na severu Nemčije so v petek potrdili, da cepivo AstraZenece v izjemno redkih primerih spodbudi tvorjenje trombocitov, ki oblikujejo strdke, poroča Deutsche Welle. Raziskava, ki je rezultat sodelovanja med omenjeno univerzitetno kliniko, inštitutom Paula Ehrlicha (PEI) in zdravniki v Avstriji, kjer je zaradi tromboze ugasnilo življenje medicinske sestre, je ugotovila, kako cepivo pri majhnem številu bolnikov sproži redke primere tromboze v možganih. 

Raziskovalci prav tako poročajo, da je slednje možno odpraviti s splošnim zdravilom. Pri tem pa so poudarili, da bi bilo zdravljenje mogoče le pri bolnikih, pri katerih krvni strdki že pojavijo, in ne kot preventivno zdravljenje. Ugotovitve so posredovali bolnišnicam po Evropi.

Ker njihovi izsledki še niso objavljeni v znanstveni reviji, jih neodvisni strokovnjaki še niso pregledali. Delo znanstvenikov pa preučuje omenjeni nemški inštitut. 

Spomnimo: Nemčija je skupaj s številnimi drugimi državami članicami EU v ponedeljek prekinila uporabo cepiva AstraZeneca zaradi poročil o nenavadnih krvnih strdkih. V četrtek je Evropska agencija za zdravila (EMA) sporočila, da na podlagi informacij, ki jih imajo, ni dokazanih povezav med cepivom in strdki ter dodala, da so prednosti cepljenja večje od morebitnih groženj. Nemčija je tako v petek - kot številne druge evropske države - obnovila cepljenje z AstraZeneco.