Oster poziv

ZDA: vsi sodelujoči pri gradnji Severnega toka 2 naj se umaknejo

B.K./STA
18. 3. 2021, 19.36
Posodobljeno: 18. 3. 2021, 19.39
Deli članek:

ZDA so vse sodelujoče pri gradnji Severnega toka 2 pozvale k takojšnjemu umiku.

Reuters
Cevi za plinovod Severni tok 2.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes "vse pravne osebe", vključene v projekt gradnje plinovoda Severni tok 2, pozval, naj se iz njega nemudoma umaknejo. V nasprotnem primeru tvegajo sankcije Združenih držav Amerike.

"Severni tok 2 predstavlja slab posel tako za Nemčijo in Ukrajino kot tudi za vse druge naše partnerje in zaveznike v srednji in vzhodni Evropi," je dejal Blinken. Severni tok 2 je označil kot "ruski geopolitični projekt, namenjen razdelitvi Evrope in oslabitvi njene energetske varnosti".

Wikimedia
Ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Trasa plinovoda Severni tok 2 poteka pod Baltskim morjem od ruske do nemške obale. Plin - letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh steklo 55 milijard kubičnih metrov - naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca lanskega leta, a se je časovnica zamaknila tudi zaradi ameriških sankcij.

Plinovod Severni tok 2, ki je že skoraj zgrajen, naj bi podvojil količino ruskega zemeljskega plina, ki v Nemčijo priteče pod Baltskim morjem. Na ta način bi si Nemčija lahko v obdobju, ko se poslavlja od premoga in jedrske energije, zagotovila cenovno ugodno energetsko oskrbo.  ZDA medtem trdijo, da bo plinovod povečal energetsko odvisnost Evrope od Rusije. Države članice Evropske unije sicer približno 40 odstotkov vsega zemeljskega plina uvozijo iz Rusije, približno 20 odstotkov iz Norveške, in približno sedem odstotkov iz ZDA. Zadnja leta sicer uvoz dražjega ameriškega utekočinjenega plina hitro narašča.