pomoč pri samomoru

Portugalski predsednik z vetom zavrnil zakon o evtanaziji

B.K.
17. 3. 2021, 10.48
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 10.50
Deli članek:

Ustavno sodišče je zakon označilo za neustaven.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je z vetom zavrnil zakon, s katerim je portugalski parlament dekriminaliziral evtanazijo. Za razlog je navedel neustavnost zakona, saj ga je le dve uri pred tem za neustavnega označilo portugalsko ustavno sodišče, ker naj ne bi bil dovolj določen. Zakon je omogočal umirajočim, da si poiščejo pomoč pri samomoru, za katerega asistent potem ne bi odgovarjal.

Profimedia
Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa.

Ustavno sodišče je zakon obravnavalo na pobudo predsednika države, ki evtanaziji nasprotuje. V obrazložitvi sodišču je zapisal, da pojma "nevzdržno trpljenje" in "dokončna poškodba izjemne teže" zaradi katerih bi državljani lahko zahtevali evtanazijo, nista dovolj dobro določena.

Portugalska ustava predvideva, da mora predsednik države zakon, ki je spoznan za neustavnega, zavrniti in ga vrniti v parlament. Ta ga lahko nato amandmira in še enkrat vrne v glasovanje, poslanci pa lahko predsednikov veto "povozijo" tudi z dvotretjinsko podporo zakonu.

Trenutno je evtanazija zakonita v šestih državah: na Nizozemskem in v Belgiji so jo legalizirali leta 2002, v Luksemburgu leta 2009, v Kolumbiji leta 2014, v Kanadi leta 2016, lani pa na Novi Zelandiji. V štirih državah so legalizacijo izglasovali v parlamentu, v Kolumbiji jo je sprejelo ustavno sodišče, na Novi Zelandiji pa so jo potrdili državljani na referendumu.