trgovina z orožjem

ZDA so še povečale izvoz orožja, zdaj zalagajo že več kot tretjino trga

B.K.
16. 3. 2021, 15.25
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 16.07
Deli članek:

Združene države Amerike so med letoma 2015 in 2019 povečale svoj izvoz orožja za 20 odstotkov. Založile so kar 36 odstotkov vsega trga, kaže raziskava švedskega Inštituta za raziskavo mednarodnega miru v Stockholmu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na drugem mestu izvoznic orožja je Rusija, ki pa je v tem obdobju prodala za 18 odstotkov manj orožja kot v prejšnjem petletju in zaseda 21-odstotni tržni delež. Preostale tri največje izvoznice - Francija, Nemčija in Kitajska - so imele skupaj le 19-odstotni tržni delež. Teh pet držav skupno opravi približno tri četrtine vse prodaje orožja. najbolj je svoj tržni delež izboljšala Francija, ki je v preteklem petletju prodala za 72 odstotkov več orožja kot v petletju pred tem.

ZDA so sicer kar četrtino vsega orožja v tem času dobavile Saudovi Arabiji, slabih 10 odstotkov Avstraliji in dobrih šest Združenim arabskim emiratom. Rusija je največ orožja prodala Indiji, Kitajski in Alžiriji, Francija Egiptu, Katarju in Indiji, Nemčija Južni Koreji, Grčiji in Alžiriji, Kitajska pa Pakistau, Bangladešu in Alžiriji.

Največje uvoznice orožja so Saudova Arabija, ki je med letoma 2015 in 2019 uvozila 12 odstotkov vsega orožja, Indija s slabimi devetimi, Egipt s slabimi šestimi in Avstralija s slabimi petimi odstotki svetovnega uvoza.

V svetu se sicer vsako leto proda več orožja, to število pa narašča že vse od leta 2004. V zadnjem petletju je glede na prejšnje zraslo za 10 odstotkov in je najvišje po koncu hladne vojne.