mrzel, morski grob

Sadistični umor, ko so par utopili v škatli za orodje, dočakal sodni epilog

B.K.
15. 3. 2021, 14.34
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 14.35
Deli članek:

Trojica bo preostanek življenja prebila v kehi.

Queensland Police Service
28-letnega Coryja Bretona in 31-letno Iuliano Triscaru so morilci več ur pretepali, nato so ju strpali v kovinsko škatlo za orodje in jo vrgli v morje.

Sodišče v avstralskem mestu Brisbane je na doživljenski zapor z možnostjo pogojnega izpusta po 30 letih obsodilo trojico, ki je leta 2016 na posebej okruten način umorila moškega in žensko. Četrti sostorilec je bil oproščen umora in obsojen za uboj. Sedel bo 12 let.

Trupli 28-letnega Coryja Bretona in 31-letne Iuliane Triscaru so potapljači odkrili 11. februarja 2016 v morju, ob južni obali Brisbana. Trupli sta bili že močno razpadli.

Obdukcija je kasneje potrdila, da je bil par umorjen 18 dni prej, ko so ju štirje prekupčevalci z drogami zvabili v stanovanje, kjer so ju več ur pretepali in mučili. Kasneje so ju zvezali, strpali v večjo škatlo za orodje, odpeljali do obale in obteženo škatlo vrgli v morje. Tudi žrtvi sta sicer delovali v trgovini s prepovedanimi drogami.

Tožilec David Meredith je v sojenju povedal, da je bil par umorjen na "neverjetno okruten način". Umor naj bi se zgodil, ker je Breton vodjo mamilarske tolpe Stoua Danielsa na neki fotografiji prepoznal in identificiral, kar naj bi pri Danielsu sprožilo paranoidni strah. "Jasno je, da je on bil vodja tolpe, njegova paranoja je poganjala vse skupaj. On je dajal ukaze, on je vodil zaslišanje in mučenje Bretona in Triscarujeve," je dejal tožilec. "Največja groza je v tem, da so obe žrtvi, Coryja Bretona in Iuliano Triscaru, strpali v škatlo za orodje, kjer sta bila vsaj štiri ure in ves čas sta vedela, da bosta umrla," je še dejal tožilec Meredith.

Žrtvi naj bi priče slišale, kako sta kričala in moledovala za življenje. V neki fazi naj bi Triscarujeva celo uspela pobegniti, a so jo ujeli in zaklenili nazaj v škatlo.

Sodnik David Boddice je ob zaključku sojenja umor označil za "podel zločin." "Ti dve osebi sta morali pretrpeti ure mentalnega in fizičnega trpljenja. Sramotno ste jim v zadnjih urah odvzeli celo možnost, da bi se lahko videla. Namesto tega ste jih v škatlo postavili tako, da sta lahko videla le noge drug drugega. Kot zadnje ponižanje pa ste jima v škatlo postavili še plastične vrečke s smetmi, kot da bi bila v košu za smeti. Obe žrtvi sta umrli v mrzlem, vodenem grobu," je dejal sodnik.

Obsojena trojica bo lahko za pogojni izpust prvič zaprosila po 30 letih, četrti obsojeni pa bo moral odslužiti 12 let zaporne kazni brez možnosti predčasne izpustitve.