vzročna povezava?

To po smrti vojaka in učitelja o cepivu AstraZenece menijo italijanski strokovnjaki

A.S./STA
15. 3. 2021, 13.21
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 14.18
Deli članek:

Po začasni zaustavitvi cepljenja s cepivom proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja Astrazenca v nekaterih italijanskih deželah je direktor italijanske agencije za zdravila (Aifa) Giorgio Palu danes ocenil, da je to cepivo varno. Cepivu še naprej zaupajo tudi na italijanskem ministrstvu za zdravje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V pogovoru za italijanski časnik La Repubblica je Palu še dejal, da bodo z bolj množičnim cepljenjem zabeležili tudi več nezaželenih stranskih učinkov.

Na Siciliji je Aifa minuli teden zaustavila cepljenje s serijo cepiva Astrazenece, potem ko je dan po cepljenju umrl vojak. V italijanski deželi Piemont pa so ob koncu tedna za nekaj ur zaustavili cepljenje s tem cepivom. Pristojni v deželi so kasneje sporočili, da so ustavili uporabo serije cepiva, s katero so cepili učitelja, ki je umrl dan po cepljenju.

Palu je pojasnil, da je Siciliji namenjenih 500.000 odmerkov, od tega jih je 250.000 že prispelo v Italijo, pri 170.000 odmerkih pa ni bilo nobenih neželenih stranskih učinkov.

Cepivu Astrazenece še naprej zaupajo tudi na italijanskem ministrstvu za zdravje. Strokovnjak ministrstva Franco Locatelli je za današnji časnik Corriere della Sera dejal, da Astrazeneca prispeva k zaščiti pred epidemijo ter da ne bi smeli prehitro sklepati o vzročni povezavi. Milijoni so v Evropi prejeli to cepivo in niso imeli nobenih težav, je poudaril Locatelli.