krajšanje delovnega časa

4-dnevni delovnik bodo preizkusili v Španiji

B.K.
15. 3. 2021, 09.21
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 09.51
Deli članek:

Španska vlada je pristala na predlog levičarske stranke, ki bi podjetjem omogočil krajšanje delovnika.

Profimedia
Manj delovnih ur, višja produktivnost?

Španija bi se lahko uvrstila med peščico držav, ki so preizkusile 4-dnevni delovnik. Španska vlada naj bi namreč pristala na predlog manjše levičarske stranke Mas Pais o pilotnem projektu, s katerim bi preverili smiselnost skrajšanja delovnika. Sestanek med predlagateljem in vlado, na katerem bodo dorekli podrobnosti, se bo zgodil v prihodnjih tednih.

"S štiridnevnim delovnikom (32 ur) odpiramo resnično pomembno temo našega časa," je ob strinjanju vlade dejal predsednik  stranke Mas Pais Inigo Erejon. "Prišel je čas za realizacijo te ideje. Španija je ena izmed držav, kjer delavci delajo dlje časa od evropskega povprečja, a nismo med najbolj produktivnimi državami. Menim, da delati več ne pomeni delati bolje."

Španija je bila sicer ena izmed prvih evropskih držav, ki je uvedla 8-urni delovnik. Leta 1919 so delavci stavkali kar 44 dni, da so takratne oblasti prisilili v 8-urno dnevno omejitev dela.

Po predlogu Mas Pais bi vlada v naslednjih treh letih namenila 50 milijonov evrov sredstev za subvencije tistim podjetjem, ki bi si želela preizkusiti krajši delovni teden. Podjetja, ki bi vstopila v pilotni projekt, bi prvo leto dobila povrnjenih 100 odstotkov vseh morebitnih dodatnih stroškov, ki bi jih krajšanje delovnika prineslo, drugo leto 50 odstotkov in tretje leto 33 odstotkov. Predlagatelji predvidevajo, da bo v projektu sodelovalo približno 200 podjetij, ki zaposlujejo skupaj med 3.000 in 6.000 delavcev.

Čeprav so v nekaterih državah po svetu že preizkušali krajši delovnik, pa se nikjer tega ni lotila centralna vlada v takšnem obsegu. Zadnja vladna iniciativa za krajšanje delovnega tedna se je zgodila leta 1998, ko je 35-urni delovnik, pod vodstvom vlade socialističnega premierja Lionela Jospina, uzakonila Francija. Kasnejše francoske oblasti so zrahljale omejitve pri nadurah, kar je skrajšani delovnik nato v praksi ukinilo.

Ob Španiji močno gibanje za krajšanje delovnika poteka še v Veliki Britaniji, kjer vodstvo kampanje 4 Day Week (4-dnevni delovnik) od blizu spremlja kakšne bodo posledice tovrstnega projekta v Španiji.