Groba obravnava

FOTO: Londonska policija razgnala ženske, ki so se poklonile umorjeni

L.K./STA
14. 3. 2021, 17.21
Posodobljeno: 14. 3. 2021, 17.21
Deli članek:

"Sram naj vas bo," so zbrani vzklikali policistom. Ti so vklenili več udeležencev, zaradi česar so bili deležni številnih kritik tako iz koalicijskih kot opozicijskih strank.

Reuters
Policisti so grobo obravnavali ženske na bedenju proti nasilju moških.

Londonska policija je zaradi aretacij na sobotnem bedenju v spomin na žensko, ki je bila umorjena na poti do doma, tarča številnih kritik. Umora 33-letne Sarah Everard, ki je izginila 3. marca, je obtožen pripadnik londonske metropolitanske policije, ki je v soboto stopil pred sodnika.

Everardova se je 3. marca z obiska pri prijateljih v londonskem okrožju Clapham peš odpravila domov v približno 50 minut oddaljeni Brixton. Izginila je okoli 21.30. Umor je pretresel državo in znova v ospredje postavil razpravo o varnosti žensk.

Ugrabitve in umora je obtožen 48-letni pripadnik enote metropolitanske policije za diplomatsko varovanje Wayne Couzens, potem ko so v bližini njegovega doma v Kentu v gozdu našli žrtvino truplo. V soboto je stopil pred sodnika.

Gibanje Reclaim These Streets oziroma Te ulice hočemo nazaj je za soboto zvečer pripravilo bedenje v Claphamu, vendar so ga odpovedali, saj ga policija zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ni dovolila.

Kljub temu se je v bližini kraja, kjer je izginila 33-letnica, zvečer zbralo več sto ljudi. "Sram naj vas bo," so zbrani vzklikali policistom. Ti so vklenili več udeležencev, zaradi česar so bili deležni številnih kritik tako iz koalicijskih kot opozicijskih strank.

V omenjenem gibanju so obsodili dejanja policistov, "ki so grobo obravnavali ženske na bedenju proti nasilju moških".

Predsednica parlamentarnega odbora za ženske in enake možnosti iz vrst vladajočih konservativcev Caroline Nokes je dejala, da je šokirana nad dogajanjem v Claphamu. Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je prav tako obsodil ravnanje policistov. Vodja liberalnih demokratov Ed Davey pa je načelnico policije Cressido Dick pozval k odstopu.

Britanska notranja ministrica Priti Patel in londonski župan Sadiq Khan sta zahtevala pojasnila metropolitanske policije glede ravnanja na bedenju.

Everardovi so se sicer številni poklonili prek spleta, tudi britanski premier Boris Johnson in njegova partnerica. "Storil bom vse, da bodo ulice znova varne ter da ženske in dekleta ne bodo tarča nadlegovanja ali zlorab," je tvitnil Johnson.

Soproga britanskega princa Williama Kate pa je v soboto obiskala Clapham, kjer se je poklonila pokojni.