Še eno življenje več

Brata naj bi, preden sta izvedla teroristični napad, pokončala starostnika, da bi izkusila, kako je ubijati

L.K.
12. 3. 2021, 14.24
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 14.24
Deli članek:

Dve leti pred terorističnimi napadi sta morila. Preiskava takrat ni obrodila sadov.

Profimedia
Brata Ibrahim in Khalid el Bakraoui ter skrajno desno Najim Laachraoui

Bruselj so 22. marca 2016 pretresli teroristični napadi, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi. Samomorilska napadalca Ibrahim El Bakraoui in Najim Laachaoui sta izvedla napad na letališču Zaventem, umrlo je 16 ljudi. Enak krvni davek je zahteval napad, ki ga je kmalu po tistem na podzemni železniški postaji Maelbeek nedaleč od sedeža Evropske komisije v središču Bruslja izvedel Ibrahimov brat Khalid.

Primera najverjetneje ne bodo odprli

Časnik De Morgen zdaj poroča, da sta brata leta 2014 na ulici v Bruslju pokončala 76-letnika, da bi izkusila, kako je ubijati. Paul-Andre Vanderperren se je tistega nedeljskega večera vračal iz enega od tamkajšnjih barov, kjer je spremljal nogometno tekmo.

Bruseljsko tožilstvo je še maja 2018 iskalo priče, da bi dobili morilca, nato pa primer oktobra lani zaprlo. Vdova žrtve je za omenjeni časnik povedala, da so ji njeni odvetniki že lani dali vedeti, da sta z zločinom skoraj gotovo povezana brata Bakraoui.

Podrobnosti sta izdala dva napadalca, ki sta napade preživela, in sicer Mohamed Abrini in Osama Krayem. Skupaj s še osmimi drugimi ju prihodnje leto čaka sojenje. Med njimi je tudi Salah Abdeslam, ki je obtožen sodelovanja v terorističnih napadih v Parizu leta 2015.

Iz prepisov zaslišanj naj bi bilo razvidno, da je Krayem devet mesecev po terorističnih napadih preiskovalcem priznal, da mu je Khalid zaupal, da sta z bratom nekoga ustrelila na ulici. Junija 2018 je dodal, da je šlo za starejšo osebo in da sta brata hotela izkusiti, kako je ubiti nekoga.

Ker gre zgolj za govorice in ker sta oba osumljenca mrtva, primera najverjetneje ne bodo odpirali.