Južna Afrika

Umrl je kralj kralj največjega afriškega plemena

B.K.
12. 3. 2021, 10.29
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 10.55
Deli članek:

Monarh, ki je prestol prevzel leta 1971 je bil v bolnišnici zaradi zapletov z diabetesom.

Profimedia
Kralj Goodwill Zwelithini

Kralj južnoafriškega plemena Zulu Goodwill Zwelithini je umrl v 73. letu starosti zaradi zapletov, povezanih z diabetesom, so sporočili iz kraljeve palače.

Kralj, ki je prestol prevzel leta 1971, tri leta po smrti njegovega očeta in med obdobjem rasistične ureditve poimenovana apartheid, je imel velik vpliv na zulujsko skupnost v Južnoafriški republiki.

Reuters
Kralj Goodwill Zwelithini z Nelsonom Mandelo.

Zwelithini je bil najdlje vladajoči zulujski monarh, njegova funkcija pa je bila primarno ceremonialna. Bil je tudi upravnik sklada Ingonyama, ki ima v upravljanju skoraj 3 milijone hektarjev skupnostne zemlje, ki je namenjena skoraj 11 milijonom pripadnikom te narodne skupine. Za svojega kralja so ga priznavali tudi pripadniki naroda, ki živijo v ostalih državah južne Afrike.

"Z največjo žalostjo sporočamo, da je premienilo njegovo visočanstvo kralj Goodwill Zwelithini, kralj zulujskega naroda," so v žalni izjavi zapisali v palači kralja. "V bolnišnici se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, umrl je v zgodnjih jutranjih urah," so dodali.