nesreča

VIDEO: Učitelj zalil mednožje učenca s tekočim dušikom

R.T.
12. 3. 2021, 09.23
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 10.12
Deli članek:

Ni bil dovolj le suspenz, odslužiti bo moral tudi kazen.

Twitter
Trenutek, ko je učenca oblil hladen pot.

Sodišče v ameriški zvezni državi Illinois je obsodilo nekdanjega učitelja kemije, ker je pri pouku na srednji šoli Bartlett v Čikagu, leta 2018 zalil mednožje svojega učenca s tekočim dušikom. Hladna kemikalija je učencu pustila opekline.

Celoten incident je takrat v objektiv ujel eden izmed sošolcev. Na posnetku je videti, kako učenec leži na tleh, učitelj pa kot za hec nanj počasi zliva tekoči dušik. Ker ga zliva iz višine, se dušik, še preden bi se dotaknil učenčevega telesa, upari in izgine. A učitelj se nato zmoti in na učenca zlije večjo količino tekočega dušika, ki ne izpari pravočasno, ampak se dotakne mladeničevega telesa. ker je tekoči dušik hladnejši od - 196 stopinj Celzija, na telesu učenca pusti opekline.

"Učitelj je mislil na njegove prsi zliti majhno količino. A je nanj zlil vse, kar ga je nemudoma opeklo," je leta 2018 medijem dejal eden izmed sošolcev.

Vodstvo šole je učitelja po incidentu nemudoma suspendiralo, dva meseca kasneje pa je dal odpoved. Tožilstvo pa je proti njemu vložilo obtožnico zaradi malomarnosti pri delu in ogrožanja življena mladoletnika. Sojenje se je zaključilo v sredo, porota pa je učitelja po štirih urah spoznala za krivega. Sodnik bo kazen določil konec tega meseca.