v velikosti žogice za golf

FOTO: Na območju Šibenika padel meteorit

A.S./STA
11. 3. 2021, 09.06
Posodobljeno: 11. 3. 2021, 09.07
Deli članek:

Na območju Šibenika je konec februarja padel meteorit v velikosti žogice za golf, je v sredo zvečer sporočila hrvaška astronomska zveza. Pojasnili so, da je meteorit v velikosti rokometne žoge priletel v Zemljino atmosfero s hitrostjo 19,7 kilometra na sekundo, na tleh pa je končal del meteorita v obliki krogle premera 25 milimetrov.

Hina/STA
Posnetki meteorita.

Kamere hrvaške meteorske mreže so v noči na 23. februar, le nekaj sekund po polnoči, posnele zelo sijoč meteor, ki je imel nekaj slabši sij kot Luna v svoji prvi četrtini. Po analizi posnetkov so ugotovili, da je na območje Dalmacije padel meteorit, so zapisali na spletni strani hrvaške astronomske zveze.

Hina/STA
Posnetki meteorita.

Koordinator meteorske mreže Damir Šegon je povedal, da so na podlagi posnetkov štirih astronomskih kamer v Dalmaciji izračunali, da je telo velikosti rokometne žoge vstopilo v Zemljino atmosfero s hitrostjo približno 19,7 kilometra na sekundo na višini 84 kilometrov. Po nekaj več kot štirih sekundah leta je ugasnilo pri hitrosti nekaj nižji kot tri kilometre na sekundo na višini 26 kilometrov. Ocenili so, da je preostala masa tehtala 25 gramov, kar je ob tipični gostoti 3,3 tone na kubični meter, pokazalo, da je šlo za telo premera približno 25 milimetrov. To pa je približno enako velikosti žogice za namizni tenis ali golf, so pojasnili.

Kot so poudarili, natančnejših podatkov o lokaciji padca meteorita zaenkrat ne bodo razkrili, da ne bi povzročili "meteorske mrzlice" ter da bi morebitni kraj najdbe zavarovali za potrebe znanosti. Napovedali so, da bo meteorit kmalu začela iskati organizirana skupina hrvaških astronomov.

Hina/STA
Posnetki meteorita.

Med drugim so pojasnili, da proti Zemlji iz vesolja vsak dan pada več kot 40 ton materiala, ki večinoma popolnoma zgorijo v Zemljini atmosferi. Občasno kakšen kos konča na Zemlji, kot je se je to zgodilo februarja na širšem območju Šibenika.

Spomnili so še, da so meteoroidi tista nebesna telesa, ki jih pri trčenju z Zemljino atmosfero vidimo kot svetlobni pojav meteor. Če imajo zadostno maso, da ne zgorijo v celoti in padejo na tla, jih takrat imenujemo meteoriti.