Na Štajerskem

Še drugi primer pljučne embolije po cepljenju v Avstriji

C.E.
9. 3. 2021, 15.02
Posodobljeno: 9. 3. 2021, 15.05
Deli članek:

V Avstriji nelagodje povzroča nov primer morebitnega stranskega učinka po cepljenju s cepivom AstraZeneca.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Preiskava vseh treh primerov še poteka. V Avstriji nadaljujejo cepljenje z odmerki iz drugih serij cepiva AstraZenece. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) te serije cepiva v Slovenijo nismo prejeli.

51-letna medicinska sestra je bila cepljena 11. februarja. Sledili so blagi in pričakovani stranski učinki, čez deset dni pa je doživela pljučno embolijo. Morala je v bolnišnico v Gradcu, kjer je počasi okrevala, prejšnji torek pa so jo odpustili v domačo oskrbo. Avstrijski mediji so bili s primerom seznanjen šele danes.

Poročali smo, da so avstrijske oblasti v nedeljo preventivno ustavile uporabo posamezne serije cepiva AstraZeneca, potem ko je po cepljenju zaradi hudih motenj pri strjevanju krvi umrla 49-letna medicinska sestra, zaposlena v bolnišnici v Zwettlu v Spodnji Avstriji. V isti bolnišnici se je z zdravstvenimi težavami po cepljenju srečala še ena medicinska sestra. Po preverjanju so izključili možnost, da bi pri cepljenju prišlo do morebitne napake, ali pa da bi na poti od proizvajalca do samega izvajalca cepljenja prišlo do kontaminacije cepiva, kar je podkrepljeno s celotno dokumentacijo. Natančen vzrok smrti 49-letnice bo sicer podala obdukcija, a v primeru tega cepiva doslej po svetu, čeprav je bilo cepljenih že več milijonov ljudi, še niso zabeležili podobnih neželenih učinkov, zato so odgovorni že skoraj prepričani, da smrt ni povezana s cepljenjem.

Tudi v primeru 45-letne medicinske sestre iz Zwettla, ki je doživela pljučno embolijo deset dni po cepljenju, ni šlo za učinek cepiva. Ženska naj bi imela več pridruženih bolezni in se je že v preteklosti soočala z motnjami pri strjevanju krvi.