Salisbury

Prodati nameravajo hišo, v kateri je bil zastrupljen Sergej Skripal

L.K.
9. 3. 2021, 15.03
Posodobljeno: 9. 3. 2021, 15.11
Deli članek:

Po prenovi bi lahko v njej spet kdo zaživel.

Profimedia
Hiša, v kateri je živel Sergej Skripal.

Svet okrožja Wiltshire je kupil hišo nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala.

Zloglasna zgradba v Salisburyju na jugozahodu Anglije sameva vse od poskusa atentata z živčnim plinom novičokom na 69-letnika in njegovo hčer Julijo izpred treh let. Svet jo namerava prenoviti, da bi lahko znova služila kot dom.

Skripal ima azil v Veliki Britaniji od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI. London za napad nanj krivi Moskvo, kar ta zanika. Za napad so obtožili dva pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Hiša je bila 12. avgusta leta 2011 kupljena za 260.000 britanskih funtov (približno 303.000 evrov). Kot poročajo britanski mediji, je dekontaminacija 13 točk po Salisburyju terjala 13.000 ur dela. Kot zadnja je bila za razkuženo razglašeno ravno Skripalova hiša, in sicer septembra 2019 – 18 mesecev po poskusu atentata.

Najdena na klopi

Nekdanji dvojni agent je 4. marca 2018 v bolnišnici pristal v kritičnem stanju, nastradala je tudi njegova takrat 33-letna hčerka. Oba so našli nezavestna na klopi pred nakupovalnim središčem v Salisburyju. V kritičnem stanju so ju prepeljali v bolnišnico, pozneje pa so britanske oblasti potrdile, da sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta preživela, ni pa jasno, kako bo zastrupitev dolgoročno vplivala na njuno zdravje.

Skripal se je po okrevanju iz varnostnih razlogov preselil na skrivno lokacijo.

Preko stekleničke

Junija 2018 se je z novičokom preko stekleničke parfuma zastrupil par v Amesburyju. 44-letna Dawn Sturgess je umrla, moški pa ima še vedno zdravstvene težave. Policist, ki je bil prav tako zastrupljen, je medtem že okreval.