Še se bo treslo

FOTO: V dveh dneh brez domov ostalo na stotine ljudi

S.R./STA
7. 3. 2021, 13.31
Posodobljeno: 7. 3. 2021, 17.42
Deli članek:

Po oceni grških pristojnih služb je po močnih potresih, ki sta v prejšnjem tednu stresla osrednji del države, za bivanje neprimernih približno 900 zgradb. Ljudem, ki jim bodo poskušali čim prej zagotoviti zasilna bivališča, svetujejo, naj se ne vračajo domov.

Reuters
Posledice potresa v Grčiji.

Potresa, prvi z magnitudo 6,3 in drugi 5,9, sta v sredo in četrtek uničila na stotine poslopij v krajih Larisa, Elasona, Tirnavos in Farkadona, poškodovanih pa je bilo 11 ljudi. Po pregledu okoli 1800 poslopij so pristojne službe ocenile, da jih bo 898 treba porušiti, med njimi je tudi več bolnišnic, šol in cerkva. Na območju je sicer precej kamnitih stavb, starih več kot 70 let.

Oblasti si zaradi deževnega in hladnega vremena prizadevajo za čimprejšnjo vzpostavitev zadostnega števila šotorov in prikolic za tiste, ki so ostali brez domov. Guverner pokrajine Tesalija Kostas Agoratos je danes zagotovil, da bodo začasne stanovanjske enote oskrbeli s priključki za vodo in elektriko. Vsaki v potresu prizadeti občini pa bodo oblasti za financiranje nujnih izdatkov v ponedeljek prispevale po 300.000 evrov.

Reuters
Posledice potresa v Grčiji.

Še se bo treslo

Seizmologi napovedujejo, da se bodo popotresni sunki pojavljali še več mesecev, in opozarjajo, naj se ljudje ne vračajo v poškodovane domove. "Popotresne aktivnosti bodo trajale vsaj še štiri ali pet mesecev, zato je za prizadete družine najboljša rešitev začasna selitev v bivalne zabojnike," je za dejal direktor Grškega geodinamičnega inštituta Akis Tselentis.

Močnejši popotresni sunek z magnitudo 4,2 je sicer v soboto že stresel območje mesta Elason v Tesaliji. Grčija sicer leži na številnih tektonskih prelomnicah. Občasno jo prizadenejo potresi, a se ti večinoma pojavljajo na morju in ne povzročijo žrtev. Sta pa dva najstnika umrla v zrušenju stavbe na grškem otoku Samos po potresu z magnitudo 7,0 oktobra lani v Egejskem morju.

Reuters
Posledice potresa v Grčiji.

Reuters
Posledice potresa v Grčiji.