Razmah epidemije

Bolsonaro svojim državljanom po rekordnem številu smrti: »Nehajte jamrati«

R.T.
5. 3. 2021, 07.40
Posodobljeno: 5. 3. 2021, 07.44
Deli članek:

V Braziliji so v zadnjih dveh dnevih zabeležili rekordno število smrti zaradi covida-19, zato je državljane včeraj povsem v svojem slogu nagovoril tudi predsednik Jair Bolsonaro.

Profimedia
Jair Bolsonaro

Brazilija ima eno najvišjih smrtnosti zaradi covida-19 na svetu, trenutno pa se srečujejo z enim najhujših epidemičnih valov celotne pandemije. Po poročanju medijev je njihov zdravstveni sistem tik pred kolapsom. Predsednika Bolsonara se dogajanje ne dotakne, ravno obratno, v nagovoru državljanom je znova kritiziral kakršne koli ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, vključno z vzdrževanjem varnostne razdalje. Znova je tudi skušal naslikati, da zadeve niso tako strašne, kot se jih prikazuje.

»Dovolj je zganjanja cirkusa in jamranja. Kako dolgo se bo to jokanje nadaljevalo? Kako dolgo boste ostali doma in bo vse zaprto? Tega nihče več ne more prenašati. Obžalujemo smrti, a potrebujemo rešitev,« je včeraj dejal pred množico na nekem dogodku.

Brazilsko ministrstvo za zdravje je medtem samo včeraj zabeležilo 75.102 primera okužbe s sars-cov-2, kar je največje dnevno število okužb od julija lani in drugo največje dnevno število v celotni pandemiji. Zabeležili so tudi 1699 covidnih smrti, kar je sicer nekoliko manj kot v torek in sredo, a sta bila ta dva dneva rekordna. Zaradi hitrega širjenja virusa v večjih mestih so v zadnjih dneh nove ukrepe uvedli v Brasilii, Sao Paulu in Riu de Janeiru, kjer so včeraj razglasili policijsko uro in odredili, da se morajo restavracije zapirati prej kot sicer.