Premor

Avstralski minister za pravosodje zavrača obtožbe o posilstvu. Odstopil ne bo

L.K./STA
3. 3. 2021, 14.47
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 15.01
Deli članek:

Avstralski minister za pravosodje Christian Porter je danes zavrnil obtožbe, da je leta 1988 posilil 16-letnico. S tem je po več kot tednu dni končal ugibanja, kdo je neimenovani član avstralske vlade, obtožen posilstva. Ob tem je 50-letnik zatrdil, da ne bo odstopil temveč si bo vzel nekaj tednov premora.

Reuters
Christian Porter

Porter je obtožen, da je leta 1988 posilil eno od sošolk, s katero sta se udeležila debatnega tekmovanja na univerzi v Sydneyju. Obtožbe zavrača, češ da se tisto, kar mu očitajo, ni zgodilo. "Nisem spal z žrtvijo," je zatrdil in dodal, da se je spomni kot inteligentnega in veselega človeka.

Ob tem zatrjuje, da ne bo odstopil, temveč si bo vzel nekaj tednov premora, da bi opravil z duševnimi stiskami zaradi obtožb. "S premierjem sem se po posvetu s svojim zdravnikom dogovoril, da bom vzel krajši dopust, da izboljšam duševno zdravje," je pojasnil.

Porter se je razkril, ko je več poslancev dobilo v roke sodne spise, v katerem ga domnevna žrtev obtožuje posilstva. Žrtev je umrla lani, domnevno zaradi samomora, glede katerega še vedno poteka preiskava.

Minister je pred kamere stopil dan zatem, ko je policija sporočila, da nima zadostnih dokazov za nadaljevanje primera. Premier Scott Morrison vztraja, da mora primer preiskovati policija, a javnost vse bolj pritiska, da bi uvedli neodvisno preiskavo.