Zaradi Navalnega

ZDA in EU s sankcijami nad Rusijo

L.K.
2. 3. 2021, 19.36
Posodobljeno: 2. 3. 2021, 19.40
Deli članek:

Joe Biden ima za Rusijo manj potrpljenja kot Donald Trump.

Reuters
Aleksej Navalni

Združene države Amerike so naznanile, da bodo Rusijo zaradi zastrupitve opozicijskega voditelje Alekseja Navalnega kaznovali s sankcijami.

Te se tičejo sedmih vladnih uradnikov in 14 entitet, Združene države Amerike pa potezo usklajujejo z Evropsko unijo, ki prav tako pripravlja sankcije, poroča britanski BBC.

Ameriške obveščevalne službe so zaključile, da je bila za skoraj smrtonosnim napadom z živčnim strupom novičok na Navalnega v Sibiriji lani ruska vlada. Navalni je sicer najbolj opazni kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Moskva zanika, da je bila vpletena v zastrupitev in da je bil uporabljen Novičok.

To bodo prve sankcije, ki bodo Rusijo doletele, odkar je predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden. Ta ima za Rusijo očitno manj potrpljenja kot njegov predhodnik Donald Trump.

Evropska unija bo sankcionirala štiri ruske uradnike, in sicer Aleksandra Kalašnikova, glavo ruskih zaporov; Aleksandra Bastrikina, vodjo preiskovalnega komiteja; glavnega tožilca Igorja Krasnova; in Viktorja Zolotova, vodjo narodne garde. Sankcije med drugim vključujejo prepovedi potovanj in zamrznitve premoženje.

BBC še poroča, da v Bruslju pravijo, da gre za kompromis med Baltskimi državi, za katere je Rusija nevarna soseda, in Nemčijo, ki se zanaša na njen plin.