odkrito o zdravju

Frančišek bo umrl kot papež

B.K.
28. 2. 2021, 09.14
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 09.16
Deli članek:

V novi knjigi papež Frančišek razkriva, da se ne bo vrnil v rodno Argentino. Do smrti bo ostal v Rimu.

Reuters
Papež Frančišek

Papež Frančišek načrtuje, da bo umrl v Rimu, kot katoliški papež. Zadnjih let tako ne namerava preživeti v rodni Argentini, kot so domnevali mnogi. Papež je svojo namero razkril v knjigi vatinakskega novinarja in zdravnika Nelsona Castra Zdravje papežev.

V intervjuju, ki ga je Castru dal pred dvemi leti, je papež razkril, da mnogo razmišlja o smrti, a se je ne boji. Na vprašanje, kako si predstavlja svoje zadnje dnene je 84-letni papež odgovoril: “Bom papež, aktiven ali zaslužni, in bom v Rimu. Ne bom se vrnil v Argentino.”

Pontifex, ki je bil dolgaleta nadškof v argentinski prestolnici Buenos Aires, je v pogovoru dejal, da Argentine, kjer je bil rojen italijanskim imigrantom, ne pogreša. “Ne, ne pogrešam je. Tam sem živel 76 let. Le bolijo me njeni problemi,” je povedal.

V pogovoru je razkril tudi, da je moral poiskati zdravniško pomoč zaradi tesnob, ko je v času diktature vojaške hunte tihotapil ljudi, ki jim je grozila usmrtitev, iz države. “Predstavljajte si, kako je tihotapiti osebo v avtomobilu, prekrito le z odejo, in prečkati tri vojaške kontrolne točke. Pritisk je ogromen,” je dejal. “Moral sem se soočati s situacijami, ki jih nisem bil vajen.” Zato je papež takrat poiskal profesionalno pomoč pri psihiatrinji. “V roku šestih mesecev mi je pomagala, da sem našel način, kako se spoprijemati s strahovi tistega obdobja.”