Izsledki obsežne študije

Odlične novice iz Izraela, Pfizerjevo cepivo izjemno učinkovito

S.R.
25. 2. 2021, 09.49
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 12.54
Deli članek:

Prva večja študija o učinkovitosti cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, izvedena zunaj kliničnega preiskušanja, kaže na kar 94-odstotno učinkovitost cepiva pri preprečevanju simptomatičnih primerov covida-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Doslej je večina podatkov o učinkovitosti cepiv proti covidu-19 izhajala iz študij, ki so potekale pod nadzorovanimi pogoji v okviru kliničnih preizkušanj, zato je obstajalo tudi nekaj negotovosti, kako se bodo cepiva odrezala v "resničnem" življenju, kjer so pogoji bolj nepredvidljivi.

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, izsledki izraelske študije, ki vključuje 1,2 milijona ljudi (600.000 cepljenih in 600.000 necepljenih), kažejo, da je bilo Pfizerjevo cepivo v primerjavi s kontrolno skupino necepljenih udeležencev po dveh odmerkih kar 94-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnih primerov covida-19 v vseh starostnih skupinah, skoraj tako učinkovito pa je bilo tudi pri preprečevanju nastopa hude oblike bolezni. Dva tedna po prvem odmerku je bila učinkovitost pri preprečevanju simptomatičnim primerov 57-odstotna. Rezultati so tako podobni tistim iz kliničnega preizkušanja.

V okviru študije so ugotovili še, da je cepivo učinkovito tudi proti tako imenovani angleški različici virusa sars-cov-2, ki je bila v času študije prevladujoča različica virusa v Izraelu. Raziskovalci so sicer pojasnili, da natančna učinkovitost v primeru zgolj te različice ni znana. Na vprašanje, kako učinkovito je to cepivo v primeru južnoafriške različice, zaenkrat še ni odgovora.