za potovanja

Bomo dobili "koronske pasoše"? Letalski prevozniki in turistične države pozivajo k uvedbi

B.K.
25. 2. 2021, 09.40
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 09.45
Deli članek:

Evropski voditelji razpravljajo o tako imenovanih koronskih potnih listih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Od turizma odvisne evropske države kot sta Grčija in Španija, pozivajo k hitremu sprejetju nekakšnih koronskih potnih listov, s katerimi bi potniki iz držav članic EU lahko hitro dokazali, da so bili cepljeni oziroma, da so pred kratkim covid-19 preboleli in še imajo zadostno število protiteles.

Letalski prevozniki zahtevajo potrdila za varnost in zdravje potnikov in posadke

K sprejetju tovrstnih potnih listov pa Bruselj pozivajo tudi letalski prevozniki. Mednarodno združenje za zračni transport (IATA) je EU namreč pozvalo naj sprejme takšne dokumente in s tem pomaga pri ponovnem zagonu letalskega sektorja. V pismu, ki ga je predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu poslal podpredsednik IATA za Evropo Rafael Schwartzman, vodstvo IAEA poziva EU naj vzpostavi "omejitve na mejah, ki temeljijo na dokazih", države članice pa poziva k sprejetju tovrstnega digitalnega potnega lista.

V pismu, ki ga je na vpogled dobil portal Euractiv, IATA še piše, da bo tovrstna potovalna vozovnica oblastem ter potnikom in posadki "zagotovila potrebno zaupanje v zdravstveno stanje vsakega potnika". Digitalni potni list, kakor ga predlaga IATA, bi vseboval informacije o stanju cepljenja potnika, nedavne rezultate morebitnih opravljenih testov za okužbo s koronavirusom, potnikom pa bi tako omogočil hitro izmenjavo zdravstvenih informacij z oblastmi tuje države, pred vstopom na njeno ozemlje.

Avstrija podprla idejo, Nemčija in Francija zadržani

Pozivu k izdaji tovrstnih potrdil je v bran stopil tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je idejo že podprl. Po njegovem mnenju bi takšen "pasoš" omogočil ponovni zagon potovanja po Evropi, kar bi pomagalo "zavarovati in zaščititi" nekatere sektorje, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

Druge države, kot sta Francija in Nemčija, pa so pokazale več zadržkov, saj se oblasti bojijo, da bi takšen dokument bil diskriminatoren, saj bi na nek način uvedel obvezno cepljenje za vse, ki hočejo potovati.

Več o odločitvi evropskih voditeljev bo znanega tekom dneva.