knjiga

Nekdanji vodja ameriških vohunov trdi, da so Kennedyja likvidirali Sovjeti

B.K.
24. 2. 2021, 11.53
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 11.54
Deli članek:

Sovjetska zveza naj bi stala za atentatom na 35. predsednika Združenih držav Amerike, v knjigi razkriva nekdanji vodja ameriških obveščevalcev.

Profimedia
Atentat na Johna F. Kennedyja.

Nekdanji direktor ameriške obveščevalne agencije CIA James Woolsey, je v novo izdani knjigi za umor 35. predsednika ZDA Johna F. Kennedyja okrivil takratne oblasti Sovjetske zveze. Lee Harvey Oswald, možakar, ki naj bi atentat izvršil, naj bi namreč bil na plačilni listi takratnega generalnega sekretarja Komunistične stranke Sovjetske zveze Nikite Hruščova.

Profimedia
Kennedy, ki je bil najmlajši izvoljeni predsednik ZDA, je bil umorjen 22. novembra 1963 v Dallasu.

Oswalda naj bi sovjetski obveščevalci rekrutirala leta 1957 na Japonskem, ko je tam služil pri ameriških marincih. Nato je odpotoval v Sovjetsko zvezo, kjer je tudi želel ostati, a so ga prepričali, da se je vrnil v ZDA, da bi tam izvedel atentat. Tik pred zdajci naj bi si sovjetske oblasti glede atentata premislile, a je Oswald že bil odločen, da bo strel izvedel.

Woolsey, ki je agencijo CIA vodil od leta 1993 do leta 1995, je knjigo z naslovom Operacija Zmaj: Znotraj skrivne vojne Kremlja proti Ameriki napisal skupaj z nekdanjim uslužbencem sovjetsko-romunske obveščevalne skupnosti Ionom Mihaijem Pacepo.

Profimedia
Puška, s katero je Lee Harvey Oswald ubil Kennedyja.